Kevesebbet fizet az óvodapedagógusoknak az ellenzéki vezetés Szombathelyen

A kormányzat a szombathelyi óvodapedagógusoknak is biztosította azt az összeget, amelyből átlagosan 32,2 százalékos béremelésben részesülhettek volna, csakhogy a szaktárca számításai szerint a város ellenzéki többségű önkormányzata 184 millió forintot még nem osztott ki az érintetteknek – hangoztatta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a vasi vármegyeszékhelyen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kedden.

Forrás: MTI2024. 05. 28. 18:19
MARUZSA Zoltán
Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Kincstári adatok szerint országos átlagban az önkormányzati fenntartású óvodákban februárban havi bruttó 630 ezer forintra emelkedett az átlagbér, Szombathelyen azonban csak havi bruttó 582 ezer forint volt, így a szombathelyi óvodapedagógusok béremelkedése hat százalékkal elmarad a kormány által kért mértéktől

 – jelentette ki Maruzsa Zoltán.

Ez azért történhetett meg, mert a Szombathelyi ellenzéki városvezetés a megkapott 589 millió forint többlettámogatásból valójában csak 321,6 millió forintot osztott pedagógusbér-emelésre. A gyakornok, ped I., ped II. kategóriába tartozó pedagógusok bérét 32,2 százalékkal növelték, míg a tapasztaltabb, nem a sávhatárok alsó értékeire besorolt dolgozóknál az emelés mértéke már csupán 20,8 százalékos volt. Az önkormányzat a megkapott többletforrásból 59 millió forintot felhasználva fedezte a város gyermekvédelmi intézményeiben foglalkoztatott pedagógusok béremelését is, így kiszámítható, hogy 

összesen valamivel több mint 208 millió forint a még ki nem osztott pénzösszeg.

A köznevelésért felelős államtitkár indokolatlannak tartja, hogy a megkapott többlettámogatás csaknem negyven százalékát jubileumi jutalmakra, óradíjakra és egyéb személyi juttatásokra tartalékolni, hiszen ezek az önkormányzat számításai szerint is csupán további húsz-harminc millió forintot igényelnek idén.

Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet: 

ha az önkormányzat az éves elszámolás során nem bizonyítja az állami támogatás felhasználását, a Magyar Államkincstár a fel nem használt összeget visszakéri, sőt a ki nem fizetett pedagógusbérekre adott támogatást az Európai Bizottság is visszakérheti, amivel sem a pedagógusok nem járnának jól, sem Szombathely, sem pedig Magyarország.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője a városvezetőket felszólította, hogy tekintsék át újra a bankszámlán lévő pénzeket, és fizessék ki a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó béremelés hiányzó részét. 

Maruzsa azt is kiemelte, hogy az állam

a város részére 2023-hoz képest csaknem 589 millió forint többletet biztosított pedagógusbér-emelésre, amivel a támogatás 33,07 százalékkal volt magasabb az előző évinél


Borítókép: Maruzsa Zoltán: (MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.