Korszerű időpontfoglaló rendszer javítja a járóbeteg-ellátást

A járóbeteg-ellátás az, ahol a legnagyobb mértékben lehet javítani az elégedettséget. Július 1-jétől új járóbeteg-irányítási rendszert vezetnek be fokozatosan a szakrendeléseken, egyszerűsítve ezzel a szakellátás igénybe vételét – jelentette be a Figyelő és a Világgazdaság által szervezett Csak egészség legyen kétnapos egészségügyi konferencián Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

2024. 05. 28. 11:15
Rétvári Bence szerint a járóbeteg-ellátásban lehet elsőként növelni az elégedettséget Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egészség legyen címmel kezdetét vette a Figyelő és a Világgazdaság kétnapos egészségügyi konferenciája. – A két médium rendezvényeinek többéves hagyománya van, ami pedig az olvasottságot illeti, a bő egy évvel ezelőtt létrejött gazdasági divízió több százezres elérést tesz lehetővé – mondta bevezetőjében Szajlai Csaba, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője.

Rétvári Bence szerint a legnagyobb pazarlás az, ha nincs beteg a rendelésen, míg máshol várakoznak az ellátásra 
(Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Egészségablak nevű járóbeteg-irányítási rendszerről beszélt, kiemelve, hogy a várakozás és az előjegyzési idő, valamint a betegfelvétel merül fel első számú problémaként – az épületek állaga csak ezt követi a sorban.

Az idő hosszúságát illetően elmondta, csípőprotézis esetében a nyolcadik, szürkehályog esetében a hatodik, térdprotézis esetében pedig a tizenharmadik legrövidebb a várakozási idő Magyarországon. – Érdekes összevetés az is, hogy 2002-höz képest az orvosok száma 2010-re közel tízezerrel csökkent, majd rá egy évtizedre már jó ötezerrel nőtt – ismertette Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy a legtöbben 20-40 kilométert tennének meg azért, hogy gyorsabb vagy jobb ellátáshoz jutnának – ez gyakran szomszédos járást vagy vármegyét jelent.

– A járóbeteg-ellátás az, ahol a legnagyobb mértékben lehet javítani az elégedettséget – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a betegforgalmi adatok alapján 11 óráig „vannak a legtöbben” a rendelőkben, 14 óra után pedig már jóval kevesebben érkeznek. (Ez egyébként függhet az adott szakterület rendelési idejétől is, mivel vannak napok, amikor csak délelőttös vagy délutános rendelés van.)

A legnagyobb pazarlás az, ha az orvos és az asszisztens bent van, de nincs beteg a rendelésen, míg más esetben tömegek várakoznak

 – mutatott rá az államtitkár, miért van szükség járóbeteg-irányítási rendszerre. Az időpont módosításának nehézkessége szintén indokolja még az országos, átlátható rendszer létrehozását. Az Egészségablak alkalmazásnak már hárommillió felhasználója van – tette hozzá Rétvári Bence. Két és félmillió bejelentkezés és kilencmillió dokumentum jut egy hónapra. Aki nem használná, a 1812-es számot tudja hívni. Az új járóbeteg-irányító rendszert július 1-jétől vezetik be folyamatosan, egy darabig biztosan meghagyva még a korábbi rendszert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.