Az Európai Bizottságot úgy ütötte ki az Európai Bíróság, hogy idő kell, mire talpra áll

Az Európai Bíróság érvénytelennek nyilvánította az EU és Marokkó közötti, Nyugat-Szaharára vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat

2024. 10. 05. 11:49
Az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bíróság által közzétett határozatban megállapításra került, hogy az Európai Bizottság megsértette a nyugat-szaharai nép önrendelkezési jogát azzal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kötött Marokkóval. 

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával. Az Európai Unió 2019-ben halászati és mezőgazdasági megállapodásokat kötött Marokkóval, amelyek a Nyugat-Szaharából származó termékekre is kiterjedtek. A bíróság döntése szerint „a nyugat-szaharai nép beleegyezése a megállapodás végrehajtásába a feltétele azon határozatok érvényességének, amelyekkel az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács az EU nevében jóváhagyta az egyezményt.”

A határozat hozzáteszi: habár az Európai Bizottság folytatott konzultációkat a megállapodás megkötését megelőzően, ez a folyamat azonban „nem a nyugat-szaharai népet vonta be, hanem az ott jelenleg tartózkodó lakosokat, függetlenül attól, hogy a nyugat-szaharai néphez tartoznak-e vagy sem.” 

Mivel e nép jelentős része jelenleg e területen kívül él, ez a konzultációs eljárás nem volt alkalmas arra, hogy megállapítsa nyugat–szaharai nép beleegyezést a kereskedelmi egyezménybe – olvasható a határozatban.
A  luxemburgi bíróság azt is kimondta, a Nyugat–Szaharában termelt paradicsom és dinnye címkézése során az eredeti származási helyet kell feltüntetni. 

A címkézésen kizárólag Nyugat-Szaharát lehet feltüntetni ezen áruk származási országaként, kizárva minden Marokkóra való utalást, hogy elkerülhető legyen a fogyasztók megtévesztése

–mondta ki a bírósági határozta.

A Marokkói Királyság kijelentette, hogy véleménye szerint, semmilyen módon nem érinti az Európai Unió Bíróságának a mezőgazdasági és halászati megállapodásokról szóló ítélete, és a királyság nem vett részt az eljárás egyik szakaszában sem – olvasható a közleményben. 

Az Európai Bíróság határozatára Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma is reagált, a közleményből kiderült, hogy a minisztérium részletesen tanulmányozza az ítéletet az EU–Marokkó halászati és mezőgazdasági egyezményeket illetően.

Magyarország következetes álláspontja, hogy az EU–Marokkó stratégiai partnerség közös érdekünk. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzésével és a Marokkóval való együttműködés további területekre való kiterjesztésével ezeket az érdekeket szolgáljuk

olvasható a közleményben. 

Borítókép: Az Európai Bizottság (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.