Ezek a betegségek támadnak meg minket ősszel

Tarolnak a légúti megbetegedések.

Forrás: Kemma2024. 10. 05. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy háziorvos segítségével gyűjtötte össze a Kemma az ősz „slágerbetegségeit” – olvasható a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál oldalán megjelent írásban.

Ifjabb Bense Tamás háziorvos kiemelte, messze a leggyakoribbak az olyan felső légúti fertőzések, mint a nátha vagy a torokgyulladás, és az alsó légúti fertőzések: a hörghurut és a tüdőgyulladás. Ezekről azt kell tudni, hogy a döntő többségüket vírusfertőzés okozza, így nem igényelnek antibiotikumos kezelést. Különösen igaz ez a hat év alattiak betegségeire – szögezte le.

A szülőket sokszor az is meglepi, hogy a torokgyulladások kilencven százalékánál nem kell antibiotikum, ilyen a torokgyulladás, a tüszős mandulagyulladás, amit a Streptococcus baktérium okoz 

– magyarázta a háziorvos.

Még mindig fertőz a Covid

A légúti betegségek egy részét koronavírusok okozzák, ezek között ott a Covid–19 is – olvasható az oldalon. Erről ifjabb Bense Tamás elmondta, a Covidot már a többi vírusfertőzéshez hasonlóan, tünetileg kezelik, már nincs külön kezelési protokoll az ilyen megbetegedések során.

Jóval elterjedtebb viszont az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás, amely hetekig elhúzódó, makacs köhögést okoz, akár láz nélkül. – Ez azért atípusos, mert nem egyenlő a típusos tüdőgyulladással – magyarázta a szakember. 

Ifjabb Bense Ferenc ismertette, a betegek nincsenek nagyon rosszul, gyakran nem is lázasak, gyakran jellegtelenek a laboreredményeikben az eltérések és a röntgenleletük. Gyakran csak a makacs, elhúzódó, erős köhögés az egyetlen tünet – mondta a lapnak az orvos.

Egyre több a szamárköhögéses eset

Idén a korábbi évekhez képest több diagnosztizált szamárköhögéses eset van, emiatt többen is kórházba kerültek – írta a lap.

 A szamárköhögés ellen hazánkban többször is kapnak védőoltást a gyerekek, így két, három, négy hónaposan, 18 hónaposan, hatévesen illetve a 6. osztályban. Az oltások hatása azonban az évek alatt csökken. 

A legvédtelenebbek a kis, még oltatlan csecsemők, illetve azok, akiknél már csökkent az oltás hatékonysága, azaz a tinédzserek, a fiatal felnőttek és az idősebbek vagy krónikus betegségben szenvedők

– mondta el az háziorvos.

Ifjabb Bense Tamás rámutatott: Egy elhúzódó betegség hátterében gyakran csak egy kórokozó áll, az, amiből az egész betegség kiindult, majd hozzáfűzte: Egy szamárköhögés vagy egy atípusos tüdőgyulladás tehát simán magyarázza az akár tíz héten át elhúzódó köhögést is. De egy csecsemőnél egy RS-vírus fertőzés is okozhat három-négy hétig fennálló köhögést – szögezte le a szakember.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.