Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megfújták a mobilját a buliban, 19 millió forintja bánta

Zenehallgatással kezdődött, aztán elfajultak a dolgok.

2024. 05. 22. 15:02
Los Angeles, 2023. szeptember 7.
Egy autó központi kijelzõje mutatja a jármûhöz kapcsolódó mobiltelefonról szóló értesítést Los Angelesben 2023. szeptember 6-án. A Mozilla Alapítvány nevû kaliforniai nonprofit szervezet tanulmányának szerzõi szerint adatvédelmi szempontból igazi rémálomnak számítanak a modern autók. A szeptember 6-án közzétett tanulmányban rámutattak: a piac 25 legnépszerûbb autómárkájának vizsgálata alapján egyértelmû, hogy kivétel nélkül az összes gyártó a szükségesnél több személyes adatot gyûjt be, amelyeket aztán tetszése szerint felhasznál és továbbad. A begyûjtött adatok biztonságával kapcsolatban a tanulmány azt is kiderítette, hogy a 25 autómárka közül 17-et érte már adathalász támadás az utóbbi három évben.
MTI/EPA/Allison Dinner
Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki közel 19 millió forint értékben károsította meg barátját. A vádlott

ellopta barátja mobiltelefonját, majd az internetnetbankon keresztül 19 millió forintot utalt át a saját számlájára,

amelyből közel félmilliót elköltött – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-t.

A férfi 2022. augusztus 24-re virradóra a barátaival, köztük a sértett férfival szórakozott egy XI. kerületi lakásban. Az este folyamán több alkalommal elkérte a sértett mobiltelefonját, hogy azon zenét hallgathasson, ezáltal a telefon jelkódját is megkapta a barátjától, majd amikor egy időre egyedül maradt, elhagyta a lakást, és magával vitte a telefont.

Az elkövető kihasználta, hogy a sértett jelkódja megegyezik az internetes netbanki belépő kódjával, és a számlájáról több részletben,

összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára.

Az átutalt összegből több mint félmillió forint értékben vásárolt az interneten és vett fel készpénzt ATM-automatából.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a kár megtérítésére hajlandó és cselekményeit beismerő bűnelkövetőt információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és lopás vétségével vádolja, és azt indítványozza, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint adjon helyt 500 ezer forint erejéig a sértett kártérítési igényének.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.