Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Meghalt Sámsondi Kiss György

A bős–nagymarosi vízlépcsőért felelős egykori kormánybiztos 90 éves volt.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 21:35
Candle,At,The,Dark,Background.there,Is,A,Empty,Place,For

Gyertya gyászhír halálhír
Fotó: VisionalMedia Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének kilencvenedik évében elhunyt Sámsondi Kiss György, a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszerért felelős egykori kormánybiztos — tájékoztatta a család az MTI-t.

Sámsondi Kiss György 1934. szeptember 26-án született Zilahon. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte diplomáját.

Állami tervező irodákban dolgozott, majd az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium műszaki fejlesztési osztályának vezetője volt.

A bős–nagymarosi vízlépcsőért felelős kormánybiztosnak 1990-ben nevezték ki,

ezt a pozíciót 1991 végéig töltötte be. Az európai uniós ügyek miniszteri biztosa volt 1993–1995-ig a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Minisztériumban, ezt követően az Ybl Miklós Műszaki Főiskola főigazgatójaként dolgozott.

Fegyveres nemzetőr volt az 1956-os forradalom idején,

tevékenységét a Hazáért és Szabadságért 1956-os emlékéremmel és az 1956-os Hűség a hazához lovagkereszt aranyfokozatával ismerték el. A Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 2004-ben vehette át. A Duna mégis összeköt címmel önéletrajzi könyve jelent meg 2019-ben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/VisionalMedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.