Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Orbán Viktor: Magyarország határozottan békepárti

Arra számítok, lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak – fogalmazott Orbán Viktor a Blikknek adott interjúban. A miniszterelnök feltételezése szerin az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik.

2024. 05. 23. 17:38
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez. Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól. Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások után a kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba – fogalmazott Orbán Viktor a Blikk Talknak adott interjúban.

Többségbe kerülhetnek a békepártiak

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába. Jelezte, hogy az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika, és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon.

A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez. Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak

– vetítette előre Orbán Viktor. Továbbá arra számít, hogy a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsban is megváltoznak az erőviszonyok, amivel több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti kormányfő.

– A béke tűzszünetet jelent és béketárgyalásokat – jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott, a béketárgyalás két fél között kell, hogy megtörténjenek, azonban az ukrán–orosz háború nem olyan egyszerű, hogy ez a két fél között folyjon le, mivel ez egy proxyháború. Mint mondta, Ukrajna és Oroszország között valamilyen érintkezésnek lennie kell, de a háttérben tárgyalások lesznek Amerika és Oroszország között is.

Abszolút biztonság nincs

– Robert Fico merénylője háborúpárti, mivel legnagyobb kifogása a szlovák miniszterelnök ellen a merénylőnek az volt, hogy az nem háborúpárti – fogalmazott Orbán Viktor a szlovák kormányfő ellen elkövetett merénylet kapcsán. A miniszterelnök jelezte, hogy Fico kormánya baloldali, akivel szemben egy baloldali progresszív ellenzék áll. Mint mondta, a Fico-féle Smer párt baloldali, békepárti és hagyományszerető.

A Fico elleni merénylet kapcsán a kormányfő jelezte, hogy abszolút biztonság nincs, nagyon nehéz egy ilyen helyzetet kezelni, szinte nem is lehet. 

A miniszterelnököt nem lehet elkeríteni a híveitől

– hangsúlyozta.

Helyes volt a lemondás

Orbán Viktor Novák Katalin kegyelmi ügye kapcsán leszögezte: a köztársasági elnöki intézmény Magyarországon el van választva a kormánytól és ezzel kormányfőként foglalkozni rendkívül érzékeny dolog, ilyen például a kegyelmi ügyek kérdése is. Szerinte ebben Novák Katalinnak önállóan kellett döntenie, és helyes volt a lemondása. Varga Judit lemondásáról úgy vélekedett, az a szerencsétlen része az ügynek. Felidézte, hogy volt egy húszéves gyakorlat, miszerint az igazságügyi miniszternek – akárhogy döntött az államfő – ellen kellett jegyeznie a kegyelmi kérvényt, nem volt más választása. A miniszterelnök elmondta, hogy a lemondás óta beszélt Novák Katalinnal, nem csak munkatársak, hanem barátok is voltak. Varga Judittal gyakrabban találkozik, mert vannak kérdések, amikben számít a véleményére.

Szokatlan, hogy valaki lehallgatja a feleségét

Az interjúban kitértek Magyar Péterre is, aki kapcsán Orbán Viktor leszögezte: nem ismeri, és  egész életében két mondatot beszélt vele maximum. Arról, hogy a baloldali politikus az úgynevezett belső körökben volt, a kormányfő kijelentette: „én akkor biztos nem voltam benne.”

Szokatlan azonban, hogy valaki a feleségét lehallgatja és politkai eszközként használja fel 

– jegyezte meg. 

A miniszterelnök felhívta a figyelemet arra, hogy egyetlen magyar állampolgártól sem lehet elvitatni azt a jogát, hogy politikai tüntetéseket szervezzen. – Az zavarna, ha a Fidesz térfelén történt volna, de mivel ez a baloldalon történt és ez az ellenzéken belüli világra tartozik, ezért nincs hozzá személyes, vagy érzelmi viszonyom – mondta.

Győzelmi eséllyel lép pályára a magyar válogatott

– A hivatalban lévő miniszterelnöknek ne essen le a gyűrű az ujjáról, köszöntse fel a nyolcvanadik születésnapján a volt miniszterelnököt – válaszolta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Medgyessy Péter volt kormányfőnek egy karton bort ajándékozott a nyolcvanadik születésnapjára. Szót ejtett róla, hogy egy másik volt kormányfőnek, Horn Gyulának segített, miután megbetegedett.

A hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországnak olyan válogatottja van, amely mindenkivel szemben a győzelem lehetőségével lép pályára. Jelezte, hogy a válogatott mindhárom csoportmérkőzésén a helyszínen akar szurkolni. A párizsi olimpia kapcsán viszont elmondta, hogy nem tervez jelen lenni, mivel az ötkarikás játékokon a köztársasági elnök szokott részt venni.

Az olimpiát magyar szempontból jobb a tévén keresztül követni, ugyanis nagyok a távolságok, az ember pedig ugyanúgy beleszorul a dugóba, mint Budapesten

– tette hozzá.

Jó évek várnak Magyarországra

Szóba került, hogy Orbán Viktor 1998-ban, az első választási győzelem során, azt mondta, hogy jó évek várnak Magyarországra. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy összességében elégedett azzal, amilyen most Magyarország, bár teljesen sose elégedett.

Összességével vállalható, amit harminc évvel a rendszerváltás után összehozott az ország. Elég erősnek bizonyult az ország ahhoz, hogy a Covid után képes legyen felállni. A háborús árakból és a háborús inflációból is képes volt felállni az ország. A következő néhány év pedig megint jó lesz Magyarország számára.

– fogalmazott a kormányfő az interjú végén.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.