Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Országos Taxisszövetség: Az első pillanattól kezdve elleneztük a rakpartok lezárását

A szervezet elnöke szerint amennyiben a rakpart forgalmát beterelik a belvárosba, még kaotikusabbá fog válni a közlekedés Budapesten.

2024. 05. 24. 10:20
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első pillanattól kezdve ellenezte az Országos Taxisszövetség (OTSZ) a rakpartok lezárását Metál Zoltán, a szervezet elnöke szerint. 

Az elmúlt évtizedekben erősen emelkedett a rakpartokat használó gépjárművek száma, annak ellenére, hogy a menetidő is ezzel arányosan nőtt. Ha ezeket a járműveket a főváros betereli a belvárosba, akkor a jelenlegi dugók még kaotikusabb helyzetet eredményeznek

– emelte ki Metál Zoltán, majd hozzátette, minden gépjárművezető – ahogy a taxisok is – szomorúan veszik tudomásul, hogy egyre nagyobb a közlekedési káosz Budapesten. 

Érdemes megnézni, hogy  például a Blaha Lujza téren miképpen reagál egy ilyen csomópontban lévő változásra a forgalom: amikor elindulhatnának a József körúton a zöld jelzésre a két forgalmi, továbbá biciklisávon a járművek jobbra a Rákóczi útra, az Astoria irányába, akkor egyszer csak megtorpannak, mert épp  akkor a gyalogosoknak is hosszú percekig zöld a jelzőlámpa

– tette hozzá az OTSZ elnöke, aki lapunk megkeresésére válaszolva elmondta, nem azért nem támogatják az elmúlt években a főváros által hozott forgalomcsökkentő intézkedéseket, mert bárkivel is ellenkezni szeretnének, hanem azért, mert véleményük szerint maga a forgalomcsökkentő koncepció a hibás, ugyanis a társadalom többsége ma még igényli a saját gépjármű használatát. 

Nem véletlenül nőtt az elmúlt évtizedben az üzembe helyezett használt és új autók száma. Több oka van annak, hogy egyik napról a másikra miért nem használják többen a közösségi közlekedést, és annak is, hogy miért nem szeretnének tömegek kerékpárral közlekedni. Ahogy hosszú évekig a sávlezárások és a felfestett kerékpársávok nélkül is békésen, egymásra figyelve megfértek egymás mellett a közúti közlekedés résztvevői, úgy ez ma sem lenne másként

– emelte ki Metál Zoltán, aki szerint sokan úgy érzik, hogy a kerékpárosoknak több a joga, mint a kötelezettsége más járművekkel szemben. Jelenleg a legnagyobb szükség a korábbi egyensúly visszaállítására van, aminek eredményeként a folyamatos feszültségkeltés helyett józan érveket kellene ütköztetni a higgadt megoldásokkal.

Azzal az intézkedési tervvel, hogy minél több sávot elvesznek az autósoktól – remélve, hogy akkor majd nem ülnek autóba –, nem lesz kisebb a dugók száma. Ellenkezőleg. Még hosszabb és még nagyobb dugók lesznek

– jelentette ki az OTSZ elnöke, majd hozzátette, a taxisok az elmúlt időszakban elkezdték kerülni azokat a helyeket, ahol nagyobb dugók alakulhatnak ki, ahogy az utasok többsége is inkább elfogadja a hosszabb, de gyorsabb kerülőút használatát, mert látják és tapasztalják a mindennapos és egyre nagyobb dugókat.

 

Borítókép: Taxis tiltakozás a Lánchídon (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.