Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ravaszul, de egyre nyíltabban lopakodik be a háború a mindennapjainkba

Megnyitotta kapuit Székesfehérváron a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös tárlata a Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállítás. A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt hangsúlyozta, hogy Magyarország ki fog maradni a háborúból.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 19:38
Székesfehérvár, 2024. május 24.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hadimustra - A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című kiállítás megnyitóján a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2024. május 24-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk – emelte ki az MTI Szalay-Bobrovniczky Kristóf szavait, amiket a Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállítás pénteki, székesfehérvári megnyitóján mondott.

Ravaszul, de egyre nyíltabban lopakodik be a háború a mindennapjainkba, és a legnagyobb védelmi szövetségbe, a NATO-ba is, amelynek számos európai uniós tagja is van

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös tárlatának megnyitása alkalmából mondott beszédében. Egyre-másra nyilatkoznak meg ezeknek az európai uniós országoknak a vezetői annak a lehetőségéről, hogy a szomszédunkban már két éve dúló véres háborúban valamilyen formában vagy nekik vagy a NATO-nak meg kellene jelenni – mondta. Majd kiemelte:

 Ebből Magyarország ki fog maradni.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; VARGHA Tamás
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter a tárlattal kapcsolatban elmondta, hogy emlékeztet hazánk katonai nagyságára, erőt, hitet és kitartást ad a ma katonájának és a ma magyar társadalmának ahhoz, hogy szeresse legdicsőbb és legdélcegebb fiait, a magyar katonát.

A tárlaton a magyar honvédelem legnagyobb kincsei vonulnak fel, a létező legértékesebb relikviái és hősei jelennek meg

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A huszár a magyar nemzeti karakter egyenruhába öntött formája – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. – Előbb volt a magyar, aztán a huszár, vagy fordítva, ezzel lehet vitatkozni, de a kettő nagyon összeforrt egymással. Ez a könnyűlovas harcmodor, ez az okos, bátor, de nem vakmerő, elszánt, mozgékony, gondolkodó katonatípus talán a huszárban jelentkezik a legjobban, és megmutatja, mit is tehet egy kis ország vas és érc nélkül, ha a leleményét és a tehetségét használja – mondta a miniszter.

A kiállításon megelevenedik gróf Hadik András ragyogó karrierje, Simonyi József huszárezredes és Szurmay Sándor tábornok hőstettei, de láthatók Damjanich János, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Dessewffy Arisztid és Schweidel József személyes tárgyai, kisebb-nagyobb emlékei is – sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester fantasztikusnak nevezte a gyűjteményt, ami a következő évben megtekinthető lesz Székesfehérváron, amely katonavárosként büszke katonai hagyományaira, miközben a jelenben is vállalja azt a feladatot és felelősséget, amit a haza védelme ráruház. A polgármester rámutatott: a vitrinekben lévő emlékek és tárgyak „a történelemről mesélnek”, sok eszköz, történet, fénykép, zászló rengeteg szenvedésről ad tanúbizonyságot, de megmutatja a hősiességet is.

Éppen ezért minél több fiatalnak látnia kell a tárlatot, hogy erősödjön bennük a hazaszeretet és a nemzet iránti elkötelezettség

– hangsúlyozta a városvezető.

A Szent István Király Múzeum 18 termében ezernél több műtárgy, látványos idővonal és sokrétű digitális tartalom segítségével enged bepillantást a tárlat a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadaiba, az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink honvédségének fegyverzetéig.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.