Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Utcára dőlő fák, életveszélyes és patkánylakta bérlakások – ez Pikóék kerülete

Józsefvárosban sétálgatva jobb egy kicsit fokozottabban vigyázni magunkra.

Forrás: Metropol2024. 05. 14. 12:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédes képeket küldött szerkesztőségünknek a Magyar Nemzet egyik olvasója. A felvételen tökéletesen látszik, hogyan alakulhat ki pillanatokon belül életveszélyes helyzet, ha egy önkormányzat nem gondozza megfelelően azokat a területeket, ahol sűrű a gyalogosforgalom.

A csatolt fotókhoz olvasónk azt írta: – Tegnap délután a legnagyobb járókelős forgalomban kidőlt egy fa (fele) Józsefvárosban. Szerencse, hogy pont nem esett rá senkire – írta olvasónk, majd jogosan tette fel a költői kérdést: 

A fák állapotát nem ellenőrzik?

Az ügyben Weisz Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: –  Felül kell vizsgálni a Százados negyed fáit. Tudni kell, hogy Józsefváros legzöldebb negyedéről beszélünk, itt található a legtöbb fa. Ráadásul idős növényekről beszélünk.Nem ez az első, hogy fák fordulnak ki, vagy hatalmas ágdarabok zuhannak rá a parkoló autókra. 

Mint mondta: legutóbb egy nagyobb vihar döntött ki több tucat beteges, gyengébb fát, rengeteg hatalmas ágdarab esett az autókra, járdákra, úttestre. Szerencse, hogy személyi sérülés nem történt, azonban az anyagi kár jelentős volt. Néhány éve Százados negyedi lakosként magunk jelentettük a városüzemeltetés felé, hogy az egyik öreg fáról, hatalmas korhadt faág esett az autókra, itt is csak a szerencsén múlt, hogy nem tartózkodott senki a fa alatt. Pedig a társasházunk bejárata felett történt az ágszakadás – idézte fel a Fidesz százados negyedi jelöltje.

Olvasói felvétel

Íme egy másik felvétel , amelyen talán még jobban látszik, mekkora fa dőlt ki:

Olvasói felvétel

Pikóék kerületében nem éppen egyszerű az élet

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármesterének kerületében életveszélyes állapotok uralkodnak. Lapunk legutóbb beszámolt egy nyolcadik kerületi bérház problémáiról is, a történettel a Metropol is részletesen foglalkozott. A nyolcadik kerületi önkormányzat nemtörődömsége ahhoz vezetett, hogy az emberek nem érezhetik magukat biztonságban sem az utcán, sem pedig az otthonukban.

Az ominózus ház vegyes tulajdonban van, vannak benne kerületi önkormányzati bérlakások és magántulajdonú lakások is. Néhány bérlő korábban megvette a lakását az önkormányzattól, azóta ők 25 ezer forintos közös költséget fizetnek egy bizonyos felújítási alapba, hogy majd egyszer – ha összegyűlik annyi pénz –, az önkormányzat felújítsa a házat. Ám nem történik semmi.

Többször is veszélybe került a Kőris utcai ház lakóinak testi épsége, vagy akár élete is.

Az egyik lakót csak a szerencse óvta meg a sérüléstől, mikor kilépett a lakásából egy óriási vakolatdarab zuhant le elé. Egy másik lakó szintén lakása ajtaján lépett ki, őt az unokája húzta vissza az utolsó pillanatban, így megúszta, hogy egy sor tégla essen a fejére, vakolattal együtt.

A baloldali polgármester személyesen sosem járt a Kőris utcai épületben, amelyet az önkormányzat nem újított fel riasztó állapota ellenére.

Fotó: Metropol

 

Mi történik akkor, ha az önkormányzat mégis segít? Hát, abból sem következik sok jó

A Metropolon nem rég hajmersztő történet jelent meg egy családról, akiket patkányok terrorizálnak saját otthonukban, egy olyan lakásban, amelyhez Pikóék lakásprogramjának keretein belül jutottak hozzá. A történetről lapunk is részletesen beszámolt.

Egy gyermekeit egyedül nevelő anya hiába kér hónapok óta segítséget a baloldali vezetésű önkormányzattól, azt a választ kapta: 

túl sok horrorfilmet néz.

Az édesanya és családja, tizenegyen laktak egy rokonnál, ezért pályázott bérlakásra a VIII. kerületben. Szűkös anyagi lehetőségeik miatt örültek, amikor közölték velük: Pikó András polgármester programja szerinti, frissen felújított otthonhoz jutnak. 

Nem sokáig tartott az örömük, amikor a felületesen betett tusolótálca alól, majd az eredetileg rossz állapotú, penészes fal elé barkácsolt kartonfalon lyukakat kiharapva megjelentek a lakásban az élelem után kutató patkányok. A család egy időre elköltözött a lakásból, mert nem érkezett segítség a baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzattól. Később az önkormányzat leburkoltatta a tusolótálca oldalát, elzárva a patkányok kijáratát, ám a rágcsálók újabb lyukakat haraptak ki az eredeti, rossz állapotokat takaró kartonfalból.

Az édesanya ezután saját kezébe vette a problémát, betömködte a lyukakat. Ezt követően azt nyilatkozta az önkormányzat, hogy elhárult a veszély, és erről papírt is kiállítottak.

Az édesanya felvétele/ Metropol

Borítókép: Kidőlt fa Pikóék kerületében (Fotó: Olvasói felvétel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.