Apokaliptikus pusztítást végzett a vihar

Országszerte is sok kárt okoztak a viharok, csak a Tengelici Parkerdőben több száz fát csavart ki az orkán.

Forrás: Teol, OKF, Facebook2024. 06. 04. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A viharos időjárás következtében kidőlt fák eltávolítása, illetve vízzel elöntött területek szivattyúzása adott munkát a tűzoltóknak több vármegyében, országszerte csaknem 400 káresethez riasztották a tűzoltókat hétfőn – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Fotó: Teol/ Mártonfai Dénes

A hétfőn délután 3 óra előtt nem sokkal érkezett zirci záporban annyira sok csapadék hullott le egyszerre, hirtelen, rövid idő alatt, hogy nem tudták azonnal elnyelni a vízelvezetők. A város központjában hatalmas tócsákon gázoltak át a járművek, a buszok is, a helyi és a helyközi járatok – közölte a Veszprém vármegyei hírportál.

 

A Zala vármegyei Pácsonyban az esőzések miatt kiöntött a patak. Az óvoda udvarában harminc centiméter magasan állt a víz, és lakóházak udvarán is nagy mennyiségben gyűlt össze a házakat veszélyeztetve, Bagodon szintén megduzzadt a patak, lakóházakat és udvarokat veszélyeztetett a víz – ismertették.

Kaposvárott egy tizenöt méteres fa fordult ki gyökerestől a földből, és hat autóban tett kárt. A város hivatásos tűzoltói feldarabolták a fát. A városháza alagsorában szintén megállt a víz, a tűzoltók szivattyúval kezdték meg a munkát, Mikén egy mozgáskorlátozott lakó házában leesett a gipszkarton mennyezet a beázás miatt, a ház öt helyiségéből hármat érintett a baj.

A Baranya vármegyei Zengővárkonynál fa dőlt az úttestre a 6-os főút 176-os és 177-es kilométerszelvénye között, a pécsi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a veszélyt okozó fát – közölte az OKF. A Somogy vármegyei Kadarkúton harminc-negyven centiméter magasan állt a víz. A település tűzoltói szivattyúval dolgoztak a víz eltávolításán – írták.

 

Sorban dőltek a fák 

Tombolt a vihar a Tengelici Parkerdőben: több száz, de lehet, hogy ezer fa is kidőlt, százhúsz éves kalábriai fenyőfák, nagylevelű hársfák, kocsányos tölgyfák, kőrisfák, korai juharfák, ostorfák – írta a Tolna vármegyei hírportál.

A szombat hajnali órákban tornádó jellegű vihar pusztított az erdőben, amely a kidőlt fák miatt életveszélyessé vált

– tájékoztatta lapot Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója.

Közel harmincméteres, százhúsz-százharminc éves, a Gindly-Benyovszky-kastély és a Benyovszky emlékkápolna között található kalábriai fenyőket csavart ki a szél. Magyarországon a Tengelici Parkerdőben volt egy helyen ilyen sok kalábriai fenyő, amely a viharban mind együtt pusztult. A Benyovszky-park területe járhatatlanná vált. A vihar kidöntött huszonöt és harmincöt méter közötti idős tölgyfákat, nagylevelű hársfákat, kocsányos tölgyeket, kőrisfákat, korai juharfákat és ostorfákat is. 

Fotó: Teol/ Mártonfai Dénes

Borítókép: A viharban kidőlt fák (Fotó: Teol/ Mártonfai Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.