Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Bíróság: Lackner Csaba drogozott, Dódity Gabriellát felmentették

Csütörtökön „győzőtt az igazság” a Fővárosi Törvényszéken: a megismételt másodfokú eljárásban a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Lackner Csaba kispesti ex-MSZP-s önkormányzati képviselő a múltban drogot fogyasztott, Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP szintén XIX. kerületi politikusa pedig nem követett el rágalmazást, amikor erről írt egy Facebook-kommentben. Az ítélet nem jogerős.

2024. 06. 28. 13:16
DÓDITY Gabriella
Budapest, 2023. október 25. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselõ felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. október 25-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön felmentette Dódity Gabriellát a rágalmazás vádja alól. A kispesti Fidesz–KDNP 2019-es és 2024-es polgármesterjelöltje – aki az elmúlt ciklus nagy részét a Fővárosi Közgyűlés Fidesz–KDNP-s képviselőjeként töltötte – még 2019 tavaszán „fehér poros orrokat” és „kihúzott csíkokat” emlegetett Lackner Csaba, akkor még XIX. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselővel kapcsolatban egy Facebook-kommentben, amely miatt Lackner perelt. Az öt éve húzódó per fordulatosra sikerült: Dódityot kétszer is elítélték, azonban a megismételt eljárásban már a javára döntöttek.

– Ez az ügy immár ötödik éve tökéletes példája annak, hogy semminek nincs következménye a kispesti baloldalon – nyilatkozott lapunknak az ítéletről Dódity Gabriella. Hozzátette: a Kúria felülvizsgálatában egyértelműsítette, hogy jogsérelem érte, amikor első- és másodfokon megvonták tőle a valóság bizonyításának lehetőségét, amelynek helyt adva most nekem adtak igazat a Fővárosi Törvényszéken. 

Ugyan a közvélemény teljesen abszurdnak nevezte az engem elmarasztaló ítéleteket, de ne feledjük el, éveken át az én szavahihetőségem forgott kockán. Számomra felfoghatatlan, hogy ha valakiről ilyen kép- és hangfelvételek kerülnek nyilvánosságra, azután még ő pereskedik. Sőt, a mostani ítéletet sem fogadja el, hanem fellebbez ellene, így ki tudja, hány évig kell még bíróságra járkálnom 

– emelte ki a képviselő.

– Igaz, nincs is min csodálkoznunk azon a Kispesten, ahol a ténykedéséről jól ismert Mr. Negyven Százalék az önkormányzati választás kampányában erősítette jelenlétével a kispesti baloldalt, és ahol a Momentum az interneten korruptnak nevezi Gajda Pétert, majd összefog vele, és immár ismét együtt dolgoznak a képviselő-testületben – fejtette ki Dódity Gabriella.

 

Az igazság megcsúfolása

Az első ítéletre 2021 februárjáig kellett várni, akkor a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság Lackner javára döntött. Az MSZP-s önkormányzati képviselő 180 órányi közmunkát és másfél millió forintnyi sérelemdíjat kért, a bíróság azonban csupán 34 ezer forintnyi perköltség megfizetését tartotta szükségesnek. Dódity így is az igazság megcsúfolásának tartotta az ítéletet és fellebbezett, leginkább azért, mert a bíróság nem engedte a valóságbizonyítást, vagyis azt, hogy Dódity kifejtse, nem rágalmazni akart, a valóságról beszélt. 

Márpedig a 2019-es önkormányzati választások kampánya során a Hír TV és a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra elsőként azokat a felvételeket, amelyeken Lackner Csaba akkori MSZP-s önkormányzati képviselő egy tényáron fehér port rendezget bankkártyájával. Ezen túlmenően számos hangfelvétel is napvilágot látott, amelyeken kifejezetten hallható, ahogy a szereplők kifejezésével élve „szívnak”.

 

 

A Kúria döntött

Mindenesetre a bíróság az alap eljárásban sem első-, sem pedig a másodfokon nem engedte a valóságbizonyítást. Dódity és az eljárás során őt képviselő ügyvédek a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel. 

A beadvány sikeres volt: a Kúria hatályon kívül helyezte a másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék ítéletét és új eljárásra utasította a bíróságot. 

Dódity Gabrielláék érvelése az volt, hogy törvénysértő volt a valóságbizonyítás elutasítása, mivel a vitatott állítás tényállítás volt, közszereplővel kapcsolatban történt és közérdek motiválta.

A Kúria döntését közzé is tették (BH 2023. évi 151. számon – szerk.) annak iránymutató, elvi jelentősége miatt, mivel kifejtették a közérdek és a közszereplő fogalmait. A Kúria döntése úgy befolyásolta az ügyet, hogy kimondták: amennyiben a Dódity Gabriella által állított tény valónak bizonyul, nincs helye büntetőjogi felelősségrevonásnak.

Így történhetett meg, hogy a bíróság lefolytatta a valóságbizonyítást a megismételt eljárásban, és annak eredményessége miatt felmentette a rágalmazás vádja alól a kispesti Fidesz–KDNP polgármester-jelöltjét.

 

Valóságbizonyítás

Érdemes kiemelni, hogy az ítélet annak ellenére született meg, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által a kispesti hang- és képfelvételeken látott és hallható cselekmények miatt indított nyomozásokban a kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem miatt indított vizsgálatot eredmény nélkül lezárták. Itt ugyanis a bűnösség megállapításához nem elegendőek a tanúvallomások, pozitív mintavételre lett volna szükség. Ezzel a hatóság olyan hosszú ideig várt, hogy ekkor már Lacknertől és társaitól nem volt érdemes mintát venni. Az eljárást bizonyítottság hiánya miatt, gyanúsítás nélkül szüntették meg.

Dódity és védői a megismételt másodfokú eljárás során arra tettek indítványt, hogy a bíróság kérje be az NNI nyomozása során keletkezett iratokat, mivel abban számos olyan tanúvallomás volt, amelyből egyértelműen kiderülhet, hogy sor került-e kábítószer-fogyasztásra, valamint a tiltott szerek beszerzésére 2019. áprilisában vagy azelőtt. (Ekkor keletkezett a képviselőnő kommentje a „fehér poros orrokról”.)

A hatóság előtt tanúvallomást tevő személyek megerősítették állításaikat a Fővárosi Törvényszék előtt is és beszámoltak arról, hogy Lackner Csaba kábítószert fogyasztott több alkalommal. Így történt, hogy a bíróság bizonyítottnak látta az önkormányzati képviselő múltbeli kábítószer-fogyasztását, és sor kerülhetett Dódity Gabriella felmentésére.

Az ítélettel szemben Lacknerék fellebbezést jelentettek be, így az eljárás várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.