Csaknem kétszer annyi eljárás indul nálunk az OLAF ajánlására, mint más uniós országokban

Minden érintett ügyben elrendelik a nyomozást.

2024. 06. 19. 13:34
Brüsszel, 2024. június 18.
Ville Itälä, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fõigazgatója a hivatal 2023-as jelentését ismertetõ brüsszeli sajtóértekezleten 2024. június 18-án.
MTI/EPA/Olivier Matthys
Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) minden igazságügyi ajánlását nyomozás követi Magyarországon – közölte a Legfőbb Ügyészség. Az OLAF 2023-as jelentése megállapította, hogy 2019 és 2023 között azokban az ügyekben, amelyekben a szervezet igazságügyi ajánlást tett, két esetben vádemelés történt, egy esetben pedig megszüntették a nyomozást. Ez 67 százalékos vádemelési arányt jelent, ami kimagasló, ugyanis az uniós vádemelési arány 37 százalék.

Tizenöt esetben a nyomozás folyamatban van, a nyomozást lezáró döntés még nem született meg – ez az úgynevezett függő döntés.

A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolja, és abban értékelik.

A jelentésben függő döntésként értékelt igazságügyi ajánlások esetében Magyarországon minden esetben nyomozás van folyamatban

– emelték ki. 

 

Félrevezetett a baloldali sajtó

A függő döntés – egyes sajtóorgánumok értelmezésével szemben – nem arra vonatkozik, hogy az igazságügyi ajánlásról magáról nem született döntés, hanem arra, hogy az igazságügyi ajánlással érintett nyomozásban még nem hozták meg a végső döntést.

Az OLAF jelentése ennek megfelelően tér ki arra, hogy azokban az ügyekben, ahol az igazságügyi hatóság döntött, mennyi volt a megszüntetés és mennyi a vádemelés.

Az OLAF 2023-ban két igazságügyi ajánlást tett a magyar ügyészi szervezetnek, az egyik ajánlás alapján a nyomozást elrendelték a magyar hatóságok, a másik ajánlást a már folyamatban lévő nyomozásban használták fel és értékelték. Tavaly három ügyben – amelyekben korábban vádemelés történt – a bíróságok jogerős, vád szerinti marasztaló ítéleteket hoztak.

A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók. Az OLAF és a magyar ügyészség az eddigi kiváló együttműködését 2022 februárjában munkamegállapodás formájában is rögzítette – emlékeztetett a Legfőbb Ügyészség.

Borítókép: Ville Itälä, az OLAF főigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.