Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egy kisváros, ahol megállt az idő – új lendületet vinne Diósdra a Pro Civitate egyesület

Az elmúlt tíz évben két városvezetésnek is lehetősége volt arra Diósdon, hogy bizonyítson, ám kudarcot vallottak – jelentette ki a Pro Civitate egyesület polgármesterjelöltje. Dizseri András aláhúzta: egyesületének olyan szakértői jelölteket sikerült állítania, akik a civil életben már bizonyítottak, és kellő elköteleződéssel, becsülettel tudják majd szolgálni a települést.

2024. 06. 05. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Diósdon az elmúlt tíz évben megállt az idő – jelentette ki a Pro Civitate – A Városért Egyesület polgármesterjelöltje. Dizseri András elmondta, az elmúlt időszakban több száz diósdival beszélgettek a csapatával, amelynek során ismét bebizonyosodott: a lakosság körében egyértelmű az a szándék és akarat, hogy a városban változásra és új lendületre van szükség. A polgármesterjelölt úgy véli,

jelenleg Diósdnak nincs gazdája, ugyanis a közterületek gondozatlanok, számos út állapota katasztrofális, és a városvezetés nem lobbizik fejlesztésre fordítható forrásokért.

Utóbbit szerinte jól szemlélteti az egyesület két évvel ezelőtt rendezett polgári piknikje, amelyen Dukai Miklós, az önkormányzatért felelős államtitkár és Latorcai Csaba közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes is részt vett. Hiába hívták a rendezvényre a jelenlegi polgármestert is, nem vett részt rajta. Dizseri András rámutatott: jele sincs annak, hogy a városvezetés az összes lehetséges fórumon lobbizna Diósd érdekében.

 

Diósd megtelt

– Sajnos a 24. órában vagyunk, hogy Diósd teljes beépítettségét megakadályozzuk, valamint hogy a település egy zöld, családbarát kertvárossá válhasson – mutatott rá a polgármesterjelölt. Elmondása szerint

a Pro Civitate programjának az első lépése az, hogy egy zöldterületet érintő változtatási tilalmat vezessen be.

– Ennek két oka is van. Az egyik, hogy Diósdnak csodás adottságai vannak, viszont egyre kevesebb a zöldterület, és a meglévő zöldterületek beépítése a lakosok kárára van, hiszen a település infrastruktúrája már egyrészt nem bírja, másrészt pedig Diósd pont azt a varázsát veszíti el, amiért az emberek szeretnek itt élni – magyarázta. Úgy véli, a beépítéssel egyre zsúfoltabbá válik a település, és az intézményi hálózat egyre nehezebben tudja követni ezeket a változásokat.

Egyértelműen ki lehet mondani: Diósd megtelt!

– jelentette ki Dizseri András, majd hozzátette: szeretettel fogadnak mindenkit, aki a településre költözik, ugyanakkor azt be kell látni, hogy a beköltözők számának növekedése már az itt élők rovására megy. – Azonban a jelenlegi városvezetés a lakosságszám növekedésének nemhogy gátat szabott volna, hanem még segíti is azt – húzta alá.

Dizseri András. Forrás: Pro Civitate – A Városért Egyesület

A polgármesterjelölt felidézte: az önkormányzat épülete mellett volt egy nagy terület, ami nem az ő tulajdonában volt ugyan, viszont több ciklussal ezelőtt változtatási tilalmat rendelt el rajta. – Ennek az volt a célja, hogy egy szerencsés helyzetben az önkormányzat meg tudja vásárolni, és egy szép, méltó településközpontot alakítson ki – magyarázta, majd kijelentette:

A jelenlegi ciklus legnagyobb bűne volt, hogy az amúgy is már beépülő Diósdon levették a változtatási tilalmat erről a helyről. Már elkezdtek épülni ott is a lakóházak, elvéve a diósdiaktól egy szép közpark, játszótér és egy ott megépülő művelődési ház lehetőségét a városközpont ezen részén.

Dizseri András úgy véli, az elmúlt tíz évben két városvezetésnek is lehetősége volt arra, hogy bizonyítson, sikertelenül. Ennek ellenére mindkét formáció, némileg módosult formában, ismét a választók kegyeit próbálja elnyerni. 

Szerinte a morális állapotokat jól jellemzi, hogy a jelenlegi polgármester a hatalom megtartása érdekében még azzal a képviselővel is szövetségre lépett, akit korábban élesen bírált, és az alkalmatlanságát bizonygatta. – Minket nem az elvtelen politikai alkuk vezérelnek, hanem Diósd szeretete. Valamint a cél, hogy új lendületet adjunk a településnek – szögezte le.

 

A szakértői csapat, amely civilben már bizonyított

A polgármesterjelölt kiemelte: az egyik fontos ígéretük, az M0-s autóút Diósdot sújtó zajának csökkentésével kapcsolatban már a választások előtt sikerült eredményt elérni. – Kezdeményezésünknek köszönhetően és Aradszki András országgyűlési képviselő segítségével akár már napokon belül csökkenhet a zajszint – fogalmazott Dizseri András. 

Elmondása szerint a Pro Civitate Diósdnak egy hosszú távú programot alkotott: a Magyar Gyula-programot, amelyben az Európa-hírű, egykor Diósdon élt növénynemesítő álmát akarják megvalósítani, hogy lakóhelyünk egy zöld, virágos település legyen. A polgármesterjelölt kiemelte: 

a Pro Civitate egyesületnek olyan szakértői jelölteket sikerült állítania, akik a civil életben már bizonyítottak, és kellő elköteleződéssel, becsülettel tudják majd szolgálni a települést.

– Bölcsődevezető, iskolaigazgató, közművelődési szakember, pályázatíró, korábbi hivatásos sportoló és egyetemi hallgató – említett néhány példát a polgármesterjelölt. Utóbbiak közé tartozik a legfiatalabb képviselőjelölt is, akinek vezetékneve sokaknak ismerősen csenghet: Vidnyánszky Ádám.

Vidnyászky Ádám. Forrás: Pro Civitate – A Városért Egyesület

A fiatal jelölt korábban hivatásos labdarúgó volt, édesapja a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az államtudományok szakirány hallgatója, és vállalkozóként is dolgozik.

Szeretnék azért a közösségért tenni, amely a mindennapjaim részévé vált

– mondta indíttatásáról lapunknak a képviselőjelölt. Úgy véli,

a jelenlegi városvezetés nagyon sok olyan feladatot nem oldott meg, amely számos esetben inkább csak akarat és odafigyelés, mintsem pénz kérdése.

Példaként említette egy közlekedési koncepció kialakítását, amely segíti a lakókat a biztonságos közlekedésben. – Sokszor az autók, hiába van harmincas tábla, szlalomoznak a gyerekek között, figyelmen kívül hagyva a sebességhatárokat. Emellett komoly problémát jelent, hogy több forgalmas úton nincs járda, ezzel is veszélyeztetve a gyalogosokat – jegyezte meg Vidnyánszky Ádám.

A város egyik jelentős problémájaként nevezte meg, hogy nincsenek közösségi terek, ahol a lakosoknak – kiváltképp a fiataloknak – lehetőségük lenne találkozni, ami miatt a környező településekre járnak kikapcsolódni.

– Fontos, hogy a diósdiaknak helyben is legyen lehetősége a másokat nem zavaró szórakozásra. Ezért a Pro Civitate egyik célkiűzése, hogy a még beépítetlen területeken közparkot, valamint egy közösségi klubot tudjon létrehozni – húzta alá a képviselőjelölt, majd hozzátette: 

ebben a kérdésben az egyesület a helyi sportklubbokkal is együttműködne, amiknek épületeiben szintén minőségi időt tudnának a fiatalok eltölteni úgy, hogy az ne menjen a környező lakók nyugalmának rovására. 

Vidnyánszky Ádám leszögezte: – Mindezek alapja a lakosság bevonása az önkormányzat életébe, hogy közvetlenül tudják segíteni és akár tanácsokkal ellátni a városvezetés munkáját.

 

Borítókép: A  Pro Civitate – A Városért Egyesület képviselőjelöltjei (Forrás: Facebook/Dizseri András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.