Életmentés közben halt meg egy férfi a Balatonban

Több esethez riasztották a vízimentőket.

2024. 06. 24. 12:16
Keszthely, 2024. május 4.
Egy úszó a Balatonban Keszthelyen 2024. május 4-én.
MTI/Katona Tibor
Fotó: MTI/Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte még véget sem ért az iskola, és épphogy elkezdődött a nyári szünet, több tucat strandoló szorult a Balatonon szolgálatot teljesítő vízimentők segítségére, egy férfi pedig feltehetően mentés közben fulladt bele a tóba.

A tragédia Szigligetnél történt, a Veszprém vármegyei hírportál szerint egy ajkai férfi egy matracon fekvő nő után ment, akit a hullámok elsodortak. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a tragédia körülményeit.

A hétvégén a balatoni vízimentők több tucat könnyebb esetnél segítettek. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az ÖTE arról számolt be, hogy két alkalommal is motormeghibásodás miatt vontattak hajókat egy-egy kikötőbe, valamint Balatonlelle előtt egy homokpadra futott vitorlást vontatott le az Alfa nevű mentőhajó személyzete. Miközben tartottak vissza állomáshelyükre, észrevették, hogy

egy vízibicikliző család távolabb került a parttól, mint azt a jogszabály engedi, ráadásul a felnőttek mellett négy pici gyermek is van az eszközön.

Mentőmellényt senki nem viselt, még az óvodáskorú gyermeken is csak karúszó volt. A vízimentők elmagyarázták nekik, hogy ez nagyon veszélyes, amit a szülők szerencsére azonnal megértettek, és ki is bicikliztek a partra.

Később három kajakozó kamaszgyermek mentését végezték a Fonyód előtti vízterületen, akik szintén jóval távolabb kerültek a parttól, mint ahogyan azt a jogszabály engedi. – A három fiú mobiltelefon nélkül indult útnak, és az egyik kajakba elkezdett beszivárogni a víz. Szerencsére egy vitorlás a közelben haladt el, és pusztán figyelmességből megkérdezte őket, hogy minden rendben van-e.

A vitorlás vezetője leadta a riasztást, a fiúkat és a hajóikat a partra szállították.

Ezen túl az egyik szárazföldi mentőegység is szolgálatba állt a hétvégén, az esetkocsit egy magasból leesett kisgyermekhez riasztották, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba.

Vasárnap az erős északi szél miatt egy gumimatracon elsódródott hölgyet is kimentettek közösen horgászokkal és a balatoni vízirendészettel. Az egyik balatonakali strandon szolgáló vízimentő vette észre, hogy körülbelül egy kilométerre a parttól egy felfújható gumimatracon sodor befelé valakit a szél. A mentésirányítási központ riasztotta az Alfa nevű mentőhajót. Mire a hajó megérkezett, horgászok emelték a csónakjukba a matracba kapaszkodó hölgyet, és egy arra járőröző rendőrhajó is bekapcsolódott a mentésbe. A nőhöz kihívták az Országos Mentőszolgálatot, a parton történő vizsgálat után kórházba vitték. A hölgy nem a strandon, hanem a kikötő mellett ment vízbe a matracával, ahol szélárnyék volt. Ebből kikerülve sodródott a nyílt vízre.

A szolgálat ismét hangsúlyozta: elsőfokú viharjelzés esetén fürdeni vagy strandeszközzel, vízi sporteszközzel szabad ugyan bemenni a vízbe, de tilos a partról 500 méternél messzebbre kerülni. Ilyenkor – mint javasolták – ne használjuk ezeket az eszközöket, hiszen a szél erőssége ebben az esetben óránként 45–60 kilométer között van. Hiába ül vagy fekszik valaki ezeken a felfújható eszközökön, még így is könnyen besodorhatja a mély víz felé a szél.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.