Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Erre kell figyelnie, ha jövő hétfőn akar orvoshoz menni

Július elsején tartják a Semmelweis-napot.

2024. 06. 29. 11:45
kórház, orvos
illusztráció Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsején van a Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, amely egyben az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében. Mint jelezték, zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel az NNGYK anonim AIDS-szűrés tanácsadása is.

Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-jén az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg-ellátásra is

– tették hozzá.

A közlemény kitért rá, hogy július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a 0–24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes, illetve a készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják. A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár vármegyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhető, továbbá az Egészségablak applikációban is megtalálhatók az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak.

Mind a háziorvosi rendelők, mind a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget. A háziorvosi rendelők bejáratánál fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. A gyógyszertárak esetében a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát kell közzétenni.

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel. A szolgálat a 06-80-201-199-es ingyenes zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. Továbbá éjjel-nappal hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július 1-jén is fogadják az 1812-es zöldszámra érkező hívásokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.