Magyar cukrász lett a világ legjobb fagyikészítője

Újabb szenzációs magyar cukrászsikerről adott hírt a szakmai ipartestület: Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján.

2024. 06. 19. 18:44
Fazekas Ádám (Fotó: Carpigiani)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár a tökéletes alkalom, hogy frissítsük a fagyizók világranglistáját, és ezúttal keletre nézzünk. A Gelato Festival World Ranking – a Gelato Festival World Masters, a Carpigiani és a Sigep Italian Exhibition Group által támogatott, az egyéni fagyikészítők számára hirdetett legteljesebb globális ranglista – a pontszámok frissítése után Fazekas Ádámot a budapesti Fazekas Cukrászdából 2024 legjobb fagylaltkészítőjévé koronázta.

Fazekas Ádám győztes fagylaltkompozíciója (Fotó: Carpigiani)

A 2011-től napjainkig tartó versenyeken és válogatókon való részvételét és a megszerzett eredményeit figyelembe vevő összetett pontozási rendszer 227 ponttal és három koronával helyezi őt a dobogó tetejére – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a fesztivál.

A Gelato Festival World Ranking az egyéni fagylaltkészítőknek szentelt rangsor, amely 13 évnyi verseny és több mint 8000, több száz szakértő által értékelt fagylaltkészítő által elért pontszámok alapján készült.

Fazekas Ádám győztes fagylaltkompozíciója (Fotó: Carpigiani)

A 2024-es rangsorba való belépéshez szükséges minimális pontszámot elérő fagylaltozók száma 1278, és 2022-hez képest már 681 új fagyikészítő is bekerült a rangsorba. Az új fagylaltkészítők alatt a világ minden tájáról érkező kézműveseket értik, akik jelentkeztek és részt vettek a 2021–2025 közötti négyéves időszak új kiválasztási szakaszaiban. A 2024-es évhez képest 498 fagylaltkészítő esett ki, mivel 24 egymást követő hónapon keresztül nem vettek részt az eseményeken, és ezért pontlevonás járt.

Az áhított koronákat 61 fagylaltozó érte el, ebből öten három koronát, 24-en két koronát és 32-en egy koronát kaptak. A fagyizók teljes listája ide kattintva érhető el.

A ranglista második helyén, 213 ponttal első olaszként Giovanna Bonazzit találjuk a paronai (VR) „La Parona del Gelato” fagylaltozóból. A Gelato Festival legutóbbi évadainak közkedvelt versenyzője Giovanna Bonazzi, aki sikeres hegyikerékpáros-múlttal és két világbajnoki címmel a háta mögött profiként újabb dobogót hódított meg a fagylaltkészítés világában.

A harmadik helyen ismét egy hölgy szerepel, ezúttal a tengerentúlról. A kaliforniai San Franciscóban található Savannah’s Gelato Kitchen Savannah G. Lee 208 ponttal és három koronával a bronzérmet szerezte meg.

 

Bronzérmes magyar csapat

A hat legnagyobb európai országban (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság) 2,2 milliárd fagylaltot adtak el 2023-ban, amikor a CREST–Circana adatai szerint 4,7 százalékkal nőtt a fagylaltfogyasztás Európában. Olaszország a fő piacnak bizonyul az európai fagyiadagok 28 százalékával. A Circana esetében 2024-ben is növekedés várható, köszönhetően a fogyasztóknak, akik a fagylaltot nélkülözhetetlen és elérhető élvezetnek tartják a még mindig bizonytalan gazdasági környezetben.

Claudio Pica, a FIEPET Confesercenti elnöke és az Olasz Fagylaltkészítők Szövetségének (AIG) főtitkára szerint

a tavasszal regisztrált pozitív értékesítési teljesítmény lehetővé teszi, hogy az olaszországi fogyasztás 6–12 százalékos növekedését becsüljük a magas turisztikai jelenléttel rendelkező művészeti városokban. Ez a növekedés a fagylalt nemzetközivé válásának stratégiáiban érhető tetten, amelyeket az olyan vásáróriások, mint a Sigep és a teljes ellátási lánc asszociatív világa valósít meg.

A Gelato Festival 2010-ben debütált Firenzében, amelyet a sokoldalú építész, Bernardo Buontalenti 1559-ben kidolgozott első gelato receptje ihletett. Azóta az esemény kiterjesztette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban összesen 80 fesztivál valósult meg, mielőtt 2021 decemberében véget ért a Gelato Festival World Masters 2021 bajnoksággal, amely a nemzetközi zsűri által értékelt 3500 fagylaltkészítő rekordját jelentette az egész bolygón. Az új négyéves forduló 2022 októberében kezdődött, és már több száz eseményt és több ezer nevezést regisztrált.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az olaszországi Riminiben rendezték meg a Gelato World Cup 2024 fagylalt-világbajnokságot. Hazánk szempontjából egy újabb fantasztikus sikert értek el honfitársaink, hiszen

a magyar csapat bronzérmes lett.

– Gratulálok! – üzente a magyar versenyzőknek Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

 

Borítókép: Fazekas Ádám (Fotó: Carpigiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.