Fontos határidő jár le néhány napon belül

Több száz céget érint.

2024. 06. 25. 13:17
mesterséges intelligencia, kiberbűnözés, kiberbiztonság, számítógépes hálózat, hacker,,
Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)
Fotó: 123RF
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek – írta lapunkhoz eljuttatott közleményben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH). 

Hozzátették: Az érintett cégek a 2024. június 30-i céldátumig kezdeményezhetik nyilvántartásba vételüket az SZTFH-nál. Az Uniós kiberbiztonsági irányelv és a Kibertan.tv. aktuálisan legfontosabb határideje ez, ugyanis ezt követően az érintett cégek csak az arányos szankcionálást követően tudják pótolni elmaradásukat. 

Megjelentek továbbá azok a részletszabályok is, amelyek az érintett vállalatok által végrehajtandó kiberbiztonsági feladatokat és követelményeket tartalmazzák. 

Ezen követelmények teljesítése különösen a kiberbiztonsági fenyegetések kockázatainak azonosításához és a kibertámadások megelőzéséhez, valamint a támadások által okozott esetleges károk mérsékléséhez szükséges. 

A kiberbiztonsági követelmények megismertetése céljából az SZTFH 2023 után 2024-ben is többállomásos országos rendezvénysorozatot indított. A roadshow célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint hogy bemutassa a 2023. május 23-án hatályba lépett törvényt, amely számos kiemelt ágazatban szolgálja a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését. A törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az SZTFH-t azon stratégiai vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak. 

„Össztársadalmi érdek a magasabb szintű kiberbiztonság. A törvény előírásait nem kötelező teherként szükséges megélni, hiszen általánosságban is fontos, a jogszabály hatálya alá tartozó cégek, szervezetek számára pedig egyenesen elemi érdek a biztonságtudatos működés. Ezáltal ugyanis nagyobb eséllyel előzhetők meg, illetve háríthatók el a milliós, vagy akár százmilliós károkozással fenyegető kibertámadások, amelyek közvetve vagy közvetlenül az ügyfélkörre is veszélyt jelenthetnek” – mondta Nagy László, az SZTFH elnöke a közlemény szerint. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.