Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Holnap végleg eldőlhet a főpolgármester-választás

Még pénteken az összes érvénytelen szavazatot újraszámolják.

2024. 06. 13. 12:27
Orbán Viktor magyar miniszterelnökés felesége, Lévai Anikó  szavaznak egy budapesti iskolában kialakított szavazóhelyiségben az európai parlamenti és magyar helyhatósági választásokon 2024. június 9-én.
Orbán Viktor magyar miniszterelnökés felesége, Lévai Anikó szavaznak egy budapesti iskolában kialakított szavazóhelyiségben az európai parlamenti és magyar helyhatósági választásokon 2024. június 9-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a nem jogerős választási eredmény elleni jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) június 12-én.

Az NVB jegyzőkönyvbe vette majd elrendelte valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását.

– Az újraszámlálás lebonyolítására a Nemzeti Választási Irodát (NVI) kérte föl – írta mai közleményében az NVB.

Ma délután 4-ig mintegy 24 592  érvénytelen szavazatnak meg kell érkeznie az NVI-hez, miután megtörtént az átvétel, elzárják azokat. Holnap reggel kezdődik az újraszámlálás, és várhatóan holnap estig be is fejezik. 

Minden olyan szavazatot érvényesnek kell tekinteni – a közlemény alapján – amin a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le.

Azt a szavazatot kell érvénytelennek tekinteni, amely

  • nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, 
  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, 
  • nem tartalmaz érvényes szavazatot,
  • illetve amin a szavazatot nem érvényesen adták le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal)
  • illetve kiesett jelöltre, listára adták le.

A döntés meghozatalára hat nap áll rendelkezésére, így az NVB legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről.

Vitézy szerint legalább 20 kerület 202 szavazókörében nagy számban, rendszerszinten tévesen nyilvánítottak érvénytelennek olyan érvényes szavazatokat, amelyeken a már visszalépett Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik jelölt nevét is bejelölték a választók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.