Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Karácsony bajban van, összevissza beszél a főpolgármester-választásról

Ha lemondana a főpolgármester, akkor egyértelműen új voksolást kellene kiírni.

2024. 06. 19. 7:04
BPM_20240614 (20)

Karácsony Gergely Budapest  Főpolgármester Karácsony Gergely Szavazat újra számlálás tüntetés  Budapest Magyar Nemzet 20240614

20240614 BudapestTüntetést szervezett Karácsony Gergely főpolgármester az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Iroda épülete elé, ahol a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását végezték.Fotó: Bach Máté  BPM Magyar Nemzet  MN A képen: Karácsony Gergely
Karácsony Gergely Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár le is mondhatna, és akkor egyértelműen új választást kellene kiírni, de Karácsony Gergely inkább tovább veri a hullámokat. A főpolgármester megint a hangzatosabb és kisebb kockázattal járó utat rója, miután a főpolgármester-választáson elnyert voksait kevesli és azt állítja: elképzelhető, hogy sérültek a törvényi garanciák – írja a Metropol.

A főpolgármester nüansznyi különbséggel nyert a június 9-i önkormányzati választáson, az akkor 324 szavazatnyi különbség azóta 41-re zsugorodott, hiszen az érvénytelen voksok Vitézy Dávid által kezdeményezett újraszámolása nagyban átírhatta Karácsony reményeit. A főpolgármester az újraszámolás megkezdésének hírére jelentette ki, hogy szerinte az volna megfelelő, ha egész Budapesten megismételnék a főpolgármester-választást. Sokan kételkedtek abban, hogy komolyan beszél, de a napokban beadta hivatalos kérvényét.

Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem

– közölte a jogorvoslati határidő lejárta előtt a főpolgármester a közösségi oldalán. Karácsony hozzátette: nem azt állítja, hogy bárhol is történt volna visszaélés, hanem azt, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek kizárnák a választási visszaélést. Vitézy Dávid szintén közösségi oldalán reagált a fejleményre.

Amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. A magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását

– írta Vitézy, akivel szemben kevesellte győzelmének mértékét Karácsony Gergely. Mint ismeretes, Vitézy a Nemzeti Választási Bizottság után a Kúriához fordult, Erzsébetvárosban és Újpesten ugyanis olyan vékony tűfilccel húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, hogy az vélhetően befolyásolhatta a választási eredményt.

Ezekben a DK által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt, szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvénynek a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az ő érdekében lezajlott visszaélésről.

Vitézy a maga részéről áll elébe az új választásnak, bármilyen úton is éri el végül Karácsony Gergely. Mint mondta, amennyiben a Kúria mégsem adna helyt az új voksolásnak, az újraválasztott főpolgármester a lemondásával bármikor maga is el tudja érni az ismétlést.

Bízom benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot tehetünk a június 9-i főpolgármester-választás eredményére, ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal

– tette hozzá.

A kérdés csak az, Karácsony lesz-e olyan karakán és bátor, hogy amennyiben a Kúria elutasítja kérvényét, lemond, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba és kiírják az új főpolgármester-választást. Ez azért is lehet meghatározó a részéről, mert bár a választás körüli zűrzavar július végéig elvonhatja a fővárosiak figyelmét arról, hogy Budapest a csődhelyzet felé száguld, nehéz hónapok következhetnek a fővárosban. A főpolgármester pedig nagy bajban lehet egy meggyengült DK-val és harmatos választói támogatottsággal a háta mögött.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.