Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Ma újranyit Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye

A Római-parti Plázs augusztus 20-ig várja a strandolni vágyókat.

2024. 06. 28. 7:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől látogatható újra a fővárosiak közkedvelt fürdőhelye, a Római-parti Plázs, amely augusztus 20-ig várja a strandolni vágyókat – írja az Óbuda.hu.

A cikk szerint a Plázs Budapest egyetlen olyan természetes fürdőhelye, ahol – állandóan ellenőrzött vízminőség mellett – a látogatók belépődíj fizetése nélkül hűsölhetnek, hódolva az 1973 előtt teljesen elfogadottnak számító dunai fürdőzés élvezetének.

A megnyitást ezúttal is a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés, föveny-előkészítés, továbbá a meder átvizsgálása és tisztítása előzi meg, ennek eredményeként 2024-ben is a tiszta és gondozott partszakasz, kiépített infrastruktúra várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A vízminőség-ellenőrzés a nyitvatartás teljes ideje során napi rendszerességgel ismétlődik majd. Ha a biztonságos, fürdőzésre alkalmas vízminőségi értéket bármikor meghaladják a számok, jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve a fürdőhelyet azonnal lezárják.

 

Szabályok a Dunán

A vízi sportok szerelmesei és a fürdőzni vágyók gyakran látogatnak el nyáron a Duna partjára. Kevesen tudják azonban, hogy a vízben, illetve a vízen tartózkodásnak szigorú szabályai vannak – tájékoztat a rendőrség. Mint írják, a balesetek jelentős része megelőzhető, ha betartjuk a közlekedéssel, fürdőzéssel és a balesetmegelőzéssel kapcsolatos írott és íratlan szabályokat, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

A Dunában fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ahol soha senki ne fürödjön:

  • hajóútban;
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  •  vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén;
  • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • ahol a tiltó tábla jelzi!

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik. Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Borítókép: Fürdőzők és csónakázók az egyik dunai szabadstrandon (Fotó: MTVA/Nagy Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.