Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Már több mint negyvenezer levélszavazatot leadtak az EP-választásra

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.

Forrás: MTI2024. 06. 05. 17:06
Pálffy Ilona Éva
Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csaknem 45 ezer levélszavazatot leadtak az európai parlamenti (EP-) választásra, ebből több mint 24 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdai adataiból.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 15-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. A levélben szavazók névjegyzékében mintegy 127 ezren szerepelnek.

Az NVI tájékoztató oldalának szerdai adatai szerint eddig 44 717 levélszavazatot adtak már le, ebből 4109-et közvetlenül az NVI-hez juttattak vissza, 40 608-at pedig a külképviseleteken adtak le. Az NVI nem teszi közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőrzött hétfő óta, csak azt, hogy az ellenőrzöttek között eddig 24 202 érvényes szavazási iratot találtak.

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a levélszavazat, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kérte az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

E szerint a legtöbb érvényes szavazási iratot (18 600-at) olyan választók juttatták vissza, akik szerbiai értesítési címet adtak meg, svájci értesítési címmel rendelkező választópolgároktól 227, nagy-britanniaiaktól 181, németországi értesítési címmel rendelkező választóktól 137 érvényes szavazási irat érkezett már vissza. 

Magyarországi értesítési címet megadó választóktól 139 érvényes szavazási irat érkezett vissza, kettős állampolgárságot tiltó országbeli értesítési címmel rendelkező választópolgároktól 36, és van 4787 olyan érvényes szavazási irat is, amelyet olyan választópolgár adott le, aki azt kérte, névjegyzékbe vételéről e-mailben értesítsék.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.