Milliárdos adósságba sodorhatja a várost Velence balliberális polgármesterének döntése

Velencén is civil színekben, a Regélő Egyesület kötelékében indul újra a polgármesteri posztért a balliberális oldal jelöltje, Gerhard Ákos, akinek a tevékenysége nyomán csődbe kerülhet a város, mivel a politikus beváltotta legfőbb kampányígéretét és ellehetetlenítette a helyi uszoda megépítését. Emiatt viszont az építtető több milliárdos kártérítésért perel. Az eddigi bírósági ítéletek alapján reális esély van arra, hogy egy igen komoly kártérítést ítéljenek meg a cégnek.

2024. 06. 06. 7:00
GERHARD Ákos
Velence, 2020. január 3. Gerhard Ákos, Velence polgármestere átadja a város új jégpályáját 2020. január 3-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2019 óta a Regélők Egyesület színeiben nyertes Gerhard Ákos a polgármester Velencén, aki újraindul a posztért a június 9-i választáson. A Momentum-közeli politikus kampányígérete az volt, hogy megakadályozza a Velencei-tó partjára tervezett uszodaépítkezést, ami sikerült is. Csakhogy ez nagyon sokba kerülhet a város polgárainak.

Az uszoda kivitelezője a Velence Plus Kft. lett volna, amely egyébként 40 százalékban önkormányzati tulajdonban van. Lapunk úgy tudja, hogy az uszoda helyszínéül szolgáló terület is Velence tulajdona.

 

Az öt éve félbehagyott építkezés nyomai ma is látszanak, a terület helyreállítása pedig több száz millió forintnyi közpénzbe is kerülhet, ha nem folytatódik az építkezés.

Az önkormányzatnak azonban ennél is súlyosabb problémákkal kell szembenéznie. 2023-ban a Székesfehérvári Törvényszék jogerős ítéletével pont került Gerhard Ákos polgármester és a Velence Plus Kft. vitájára: eszerint kizárólag a Momentum-közeli politikust és az önkormányzatot terheli a felelősség az építkezés meghiúsulása miatt. 

Az ítélet nyomán a kivitelező cég további pert indított a város ellen, amelyben 6,4 milliárd forintnyi kár megtérítését kérik. Érdemes kiemelni: a város 2024-ben 3 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezett egész évre.

Minderről Gerhard Ákos mélyen hallgat, pedig, ha Velence ellen ítélnek, gyakorlatilag csődbe megy a település. Márpedig az első eljárásban megállapították az önkormányzat felelősségét, így szinte csak a kártérítés mértéke kérdéses. 

Gerhard Ákos egyébként kiterjedt járdaépítési és felújítási programot hirdetett meg a 2019-es kampányban, ám ebből szinte semmi nem valósult meg. Az sem nyerte el a helyiek jelentős részének tetszését, hogy miközben elüldözte a településről az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) fesztivált, és így a rendezvény nyújtotta bevétel elveszett a település számára, a helyieknek továbbra is meg kell küzdenie az esemény által generált problémákkal – a rengeteg szeméttel, a sok parkoló autóval.

 

Gerhard Ákos nemcsak a károkozásban jár élen, de az aljas döntések sem állnak tőle távol: május 30-án az önkormányzat baloldali többsége megvonta Bársony Péter fideszes képviselő mandátumát. 

Mindezt összeférhetetlenséggel indokolták, ugyanis Bársony önkormányzati munkája mellett egy Fejér vármegyei gyermekjóléti szervezet vezetője. Erre annak ellenére került sor, hogy a Fejér Vármegyei Kormányhivatal előzetes állásfoglalásában világosan kimondta: Bársony tevékenysége nem összeférhetetlen, azért még fizetést sem kap. 

Ahogyan az Gerhard jelölőszervezetének plakátjain is látszik: a Regélők Egyesület a béka hátsója alá tette a nevét és lassan a város is oda kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.