Trippon-ügy: vesztegetés miatt is nyomozást indíthat a hatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói vizsgálhatják ki a Trippon-ügyben felmerült korrupciós szálat is – tudta meg a Magyar Nemzet. Budai Gyula fideszes képviselő néhány napja tett feljelentést a házfelújítási botrányba keveredett DK-s alpolgármester újpesti ténykedésével kapcsolatban, hivatali vesztegetés gyanújával. A szövevényes ügyben azonban nemcsak Trippon, hanem több baloldali önkormányzat vezetése is érintett lehet.

2024. 06. 04. 15:41
Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Trippon Norbert Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trippon-ügyben költségvetési csalás gyanújával már eljáró adóhatóság nyomozását irányító ügyészséghez került Budai Gyula pár nappal ezelőtti feljelentése – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lapunknak adott válaszából.

Emlékezetes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pár hete házkutatást tartott, majd iratokat foglalt le Trippon és felesége házánál. A hatósági intézkedés oka Tripponék családi házának felújítása volt, ami a korábban nyilvánosságra került adatok szerint közpénzből történhetett. Az azóta egyre több kérdést felvető ügyben Budai Gyula is lépett, és vesztegetés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen).

Mint az a KNYF válaszából kiderült, ők nem rendeltek el külön nyomozást, hanem a már megindított eljárás keretein belül vizsgálhatják ki a vesztegetési szálat.

Minden egy névtelen bejelentéssel kezdődött

A történet előzménye, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáros bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett. 

Eszerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a SZIN-KER ÉPÍTŐ Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolgármester házának felújítása egybeesik a SZIN-KER közel 300 millió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz.

A DK-s alpolgármester „rendezhette“ a fiktív számlákat

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, aki még egy nagyon fontos információt közölt az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

 

Mindez pedig, forrásaink szerint, Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is.

Kipakolt a Motingatlan-vezér

Megírtuk azt is, hogy az egyik gyanúsított a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra. A férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett SZIN-KER ÉPÍTŐ Kft. ügyvezetője néhány éve azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020. november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amelyben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a SZIN-KER ügyvezetőjének.

A férfi vallomásának legérdekesebb része így hangzik: „2020 közepe tájékán megkeresett S. András (SZIN-KER ügyvezetője– a szerk.), hogy ők nyertek pár „DK-s” vezetésű kerületben építési munkákat, és különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak“.

Korrupciógyanú a Trippon-ügy hátterében

A Motingatlan-vezér tehát nem mást állít, mint hogy zsíros munkákért cserébe korrupciós kapcsolatba kerültek baloldali kerületekkel és politikusokkal. Itt tehát egy, a fővárosi baloldalt átfogó pénzszivattyúról lehet szó, amit a fővárosi adófizetők kárára működtetnek.

Mindezt csak erősíti a PestiSrácok.hu napokban megjelent több tényfeltáró cikke is. A portál ugyanis arról számolt be, hogy a SZIN-KER igencsak jól feküdt a balos önkormányzatoknál, sőt a Mártha Imre fémjelezte közművek is kitömte pénzzel a céget. Összességében több milliárd forintról van szó.

A II. kerület egymilliárddal, Kispest 112 millióval, a XIII. kerület 258 millióval, míg Újbuda 918 millió forinttal hizlalta a SZIN-KER-t. Ehhez jönnek még a fővárosi önkormányzat közműszolgáltató cégei által biztosított, ugyancsak jól fizető munkák, általában keretszerződésekben – hangsúlyozta írásában a PestiSrácok.hu. A portál két tényfeltáró cikkét itt és itt olvashatják el.

Borítókép: Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.