Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Minden magyar felelős minden magyarért

A „legnehezebb leckét” a XX. század adta a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: a nemzeti összetartozás napján különösen gondolni kell Kárpátaljára, a kárpátaljai magyarokra, akik egy háború nehézségeivel néznek szembe.

Forrás: MTI2024. 06. 04. 13:49
GULYÁS Gergely
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont ünnepségén, amelyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendeztek.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, „száznégy esztendő pecsétje tanúsítja, egy nemzet tagjának lenni több, mint egy állampolgárának”. A magyarság ezért tudott megmaradni, és ezért őrizték meg magyarságukat sok millióan akkor is, amikor a kisebbségi létben egyszerre kellett „a kommunista diktatúra terrorjában” és az „asszimiláció kígyótorkában” életben maradni – tette hozzá. Kiemelte, hogy

a nemzeti összetartozás napján a trianoni határokon kívül, Európában és valamennyi kontinensen „a világ magyarsága lélekben az emlékezésben, a fájdalomban és a megmaradás felett érzett büszkeségben újraegyesül”.

A miniszter arról is beszélt, hogy a nemzethez való hűség a nemzetet tartja meg, és nem azokat, akik hűek hozzá, hiszen a XX. században a magyar nemzethez való hűség „harcban elesett hősöket, kivégzetteket, bebörtönzötteket és megnyomorítottakat szült”. Hozzátette, e hűségért a kommunista diktatúra alatt különösen a környező országok, sőt még saját államunk is bebörtönzéssel és fizikai megsemmisítéssel fizetett.

Az állam földi hatalom, a nemzet és a haza viszont a magasban van, ezért a magyarság közös emlékezetének örökké részesei maradnak mindazok, akiknek a lelke a magyar nemzet szabadságáért szállt az égbe

– fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a XX. század adta a „legnehezebb leckét” a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket. Hangsúlyozta, a lényeg nem fog változni, továbbra is minden magyar felelős lesz minden magyarért.

Emellett továbbra is el kell érni, hogy egyetlen magyar se legyen magára hagyva a bajban, és „Magyarország olyan ország legyen, amelyre minden magyar számíthat, ahova mindig minden magyar hazatérhet” – mondta. Gulyás Gergely kiemelte, emiatt a nemzeti összetartozás napján különösen gondolni kell Kárpátaljára, a kárpátaljai magyarokra, akik egy háború nehézségeivel néznek szembe.

A nemzethez tartozás az az érték, amely a legnehezebb időkben is megtart és felemel

– hangoztatta.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.