Négyszázmilliós adócsalást derített fel a NAV egy cégnél

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételt.

2024. 06. 24. 9:52
Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számla kiállítása nélkül értékesített tetőlemezeket és vállalt műszaki kivitelezést az a közel száz munkavállalót foglalkoztató cég, amelyre most lecsapott a NAV. Az adóhatóság

csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Pest vármegyei gazdasági társaságnál.

A társaságoknak és magánszemélyeknek számla kiállítása nélkül nyújtott szolgáltatásnál az értékesítésekből befolyó összegekre a „barna bevétel” jelzést használták a cégen belül. Ezeket külön kasszába gyűjtötték, amelyet a vállalkozó piros kasszának nevezett el. A bűnös úton befolyt bevételekről egészen pontos nyilvántartást vezettek, hogy később az esetlegesen felmerülő garanciális problémákat könnyen tudják kezelni.

A pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyvezető a vizsgálattal érintett időszakban

csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott

a központi költségvetésnek, azaz nem vallotta és fizette be adóként. Több mint kétszáz pénzügyőr, nyomozók, járőrök, revizorok és adatmentők kutattak a nagyszabású akcióban, amelynek során a bűncselekmény elkövetését igazoló papíralapú és elektronikus bizonyítási eszközöket, továbbá nagy összegű készpénzt foglaltak le. A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is.

A tanúkihallgatások során kiderült, hogy volt olyan munkavállaló, aki az adózatlan értékesítés nyilvántartásában, más pedig a korábbi bizonyítékok megsemmisítésében is részt vett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.