Nem mindenhol ért véget a választás

Nagytarcsán ismételni kell, Mezőtúron a Fidesz nyert.

2024. 06. 24. 15:40
Újpetre, 2019. október 13.
Német nemzetiségi szavazó leadja szavazatát a Baranya megyei település önkormányzati hivatalában kialakított szavazókörben a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásán 2019. október 13-án.
MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest vármegyei Nagytarcsán még nem végleges a polgármester-választás végeredménye – írja az Origó. Az egyik szavazókörben ugyanis nem megfelelően zártak le egy urnát, és emiatt a választás bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett.

A kérelmező szerint mivel több órán keresztül nyitva volt az egyik urna, veszélybe került a választás tisztasága. Ezt a Kúria is megerősítette határozatában, amely szerint a szavazás öt-hat órájában vették észre a hibát.

Emiatt az urnában lévő szavazatokat figyelmen kívül kellett volna hagyni a végeredmény szempontjából.

Mivel ez nem így történt, a többi urnában elhelyezett szavazólapokkal való összekeverés következtében nincs mód ezen érvénytelen szavazatok megszámolására, ebből következően a teljes 4. számú szavazókörben leadott szavazatokat érvénytelennek kell nyilvánítani.

A Kúria ezért ismételt szavazást írt ki az érintett szavazókörben.

A városban a független, azonban információk szerint baloldali támogatottságú Barna Ervin mindössze 36 szavazattal győzött a jobboldali, Nagytarcsáért Egyesület színeiben induló Kiss Attilával szemben. Az ismételt szavazás július 7-én lesz.

 

Ismételtek Mezőtúron, a Fidesz nyert

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúron az egyik szavazókörben szavazategyenlőség miatt volt szükséges megismételni a szavazást. Ezen végül a Fidesz jelöltje kerekedett felül két szavazattal.

A mandátum sorsa azért is volt kulcsfontosságú, mivel ha nem a Fidesz, hanem a baloldali, TEKE Mezőtúr jelöltje nyeri el a mandátumot, akkor a képviselő-testületben patthelyzet alakulhatott volna ki 6-6-os összetétellel. Így viszont kényelmes lesz Szűcs Dániel polgármester és a helyi jobboldal többsége.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.