Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szerdától bárki átmehet a világrekorder magyar hídon + videók és galéria

A nemzeti összetartozás napján adták át az átkelőt Sátoraljaújhelyen.

2024. 06. 04. 20:44
HZ1_6736
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyet és Vár-hegyet köti össze az oda és vissza is gyalogosan járható világrekorder kötélhíd, amely a Nemzeti Összetartozás hídja nevet kapta. Június 4-én ünnepélyes keretek között át is adták a mintegy négymilliárd forintba került komplexumot. Az építőknek azonban még akad majd munkájuk a két végponton: a Szár-hegyen és a Vár-hegyen, hiszen hatalmas tájsebet kell eltüntetniük, amelyet ez építés közben ejtettek a kivitelezők.

HZ1_7023
A Nemzeti összetartozás hídja átadó ünnepsége Sátoraljaújhelyen. Fotó: Havran Zoltán

Trianont elfelejteni nem szabad, Trianont elfelejteni nem tudjuk és Trianont elfelejteni nem akarjuk

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzeti összetartozás hídjának ünnepélyes átadóján. – A trianoni békediktátum örök seb, magyar stigma és a megmaradás küldetése – mondta Semjén Zsolt, aki szerint a nemzeti összetartozásnak három értelme van, amelyek mégis egy egységet adnak: a gyász, a tanulságok levonása, valamint a nemzeti büszkeség, hogy a magyarság megmaradt.

Kiemelte, hogy azt az igazságtalanságot, hogy hazánk kétharmadát elrabolták, a történelmi Magyarország lakosságának a felét elszakították tőlünk, és a magyarság egyharmada idegen impérium alá került, már sokan elmondták ünnepségeken, elmondják iskolákban, elmondták, elmondják és el fogják mondani az idők végezetéig a családokban.

HZ1_7363
Fotó: Havran Zoltán

A tanulságokról szólva kulcsfontosságúként említette, hogy lássuk, hogy mi is történt, hiszen ez a tanulság szolgál útravalóul számunkra a következő években, évtizedekben, évszázadokban.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy halálos veszély az, amikor külső és belső ellenségeink egy kottából játszva támadnak rá Magyarországra. A trianoni békediktátum és a magyar történelem nagy tanulsága, hogy ha belső ellenségeinket meg tudjuk fékezni, akkor külső ellenségeink sem bírnak velünk – tette hozzá.

Szerinte a magyarok egy csodálatos, zseniális nyelvnek és egy egyedülálló, különleges kultúrának az örökösei, művelői, valamint a heroikus magyar történelem sorsközösségének tagjai. Hangsúlyozta, ezt a gazdagságot csak mi, magyarok tudjuk megőrizni.

HZ1_7242
Fotó: Havran Zoltán

A miniszterelnök-helyettes kijelentette, jogos az a büszkeség, hogy túléltük Trianont, hiszen – mondta – úgy szabták meg a határokat, hogy Magyarországnak ne legyen nyersanyagforrása, a vizeink forrásvidékét elszakítsák, a vasútvonalakat levágják, így az ország ne tudja túlélni a trianoni országcsonkítást.

Semjén Zsolt szerint a kedden Sátoraljaújhelyen átadott Nemzeti összetartozás hídja maga az összetartozás szimbóluma. Az építmény nemcsak mérnöki alkotás, hanem olyan jelkép is, amely összeköti a magyart a magyarral, az emlékezést a reménnyel, a gyászt a büszkeséggel és Trianon kálváriáját a magyar feltámadással.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a több mint 720 méter hosszú építmény a XXI. század hídja, amely összeköti a magyarság korszakait és történelmét a jelennel.

Varga Tamás, a beruházást kivitelező Graboplan-Industrie Kft. ügyvezetője a rövid beszámolójában ismertette, hogy a terhelési vizsgálatok alkalmával háromszáz ember súlya alatt a híd 1,2 métert süllyedt lefelé, a téli és a nyári állapot között pedig két méter magasságkülönbség jelentkezik majd.

HZ1_6972
Fotó: Havran Zoltán

Az ünnepi műsor után a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték a Nemzeti összetartozás hídját.

A június 4-i ünnepélyes átadást követően június 5-én a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakcímkártyával rendelkezők ingyen látogathatják meg a létesítményt, június 6-tól pedig bárki célba veheti a nem mindennapi látványosságot.

Amennyiben valaki autóval érkezik a híd meglátogatására, akkor két lehetőség közül választhat. Ingyenesen elhelyezheti gépkocsiját a Vár-hegyi parkolóban, ahonnan már csak háromszáz méter emelkedős szakasz választja el a hídfőtől. Tény, hogy ennek a parkolónak a befogadó képessége meglehetősen korlátozott.

A drónnal készült képen az újonnan átadott Nemzeti összetartozás hídja. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A másik lehetőség, hogy a Zempléni Kalandpark libegőjének alsó állomására érkezik (Sátoraljaújhely, Torzsás utca 25.) az autós, ott bővebb számú parkolóval rendelkeznek. Onnan aztán a Magas-hegyi libegővel a középső állomásig kell utazni, majd átszállni a Szár-hegyi libegőre. A Szár-hegyen aztán olyan tíz perc séta a hídfő.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Vár-hegy parkolójában, a Vár Látogatóközpontban lesz lehetőség jegyet venni a hídra, valamint mind a két hídfőnél lesz egy-egy jegyértékesítő automata. Ezeknél az automatáknál kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A hídra való belépés ára ötezer forint.

A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosoknak húsz százalék kedvezményt biztosítanak a jegyárakból, melyet majd a Vár Látogatóközpont pénztárában tudnak érvényesíteni a lakcímkártya felmutatásával – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál.

Borítókép: A Nemzeti összetartozás hídja (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.