Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szita Károly három évtizede vezeti a somogyi vármegyeszékhelyet

Kaposvár akár a rekordok városának is nevezhető: harminc éve Szita Károly a polgármester, 2006 óta minden egyéni körzetet a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjei nyernek, és itt van Közép-Európa legnagyobb napelemparkja. Az igazán nagy munka még csak most kezdődik, hiszen olyan ambiciózus célokat tűzött ki a vezetés, mint hogy Kaposvár a legfejlettebb tíz magyar város egyike legyen, illetve azt, hogy megállítsák a természetes népességfogyást.

2024. 06. 22. 8:45
SZITA Károly
Kaposvár, 2024. június 10. Szita Károly polgármester beszédet mond az Országos Színházi Találkozó megnyitóján Kaposváron, a Színházparkban 2024. június 10-én. Tizenhat elõadás, köztük két független produkció száll versenybe az idei Országos Színházi Találkozón, amelynek a kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont június 10. és 16. között. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaposváron a helyzet változatlan, de ez csak az önkormányzat vezetésére igaz immár harminc éve, a somogyi vármegyeszékhely közben folyamatosan fejlődik: új ipari beruházások, valódi zöld átállás, évek óta bioüzemanyaggal közlekedő buszok jelzik, hogy nem csak kampányszlogenekben erősek a helyi kormánypárti politikusok. Szita Károly polgármester egy májusi rendezvényen azt mondta, Kaposvár a tíz legerősebb magyar város közé tart. Most, az újabb fölényes választási győzelem után megkérdeztük, hogy ez pontosan mit jelent, és hol helyezkedik el pillanatnyilag a a hazai rangsorban Somogy központja. 

– Magyarország húsz legfejlettebb városa közé tartozik ma Kaposvár, a célunk valóban a legjobb 10-be kerülni, amire jó esélyünk van a 2019-ben megalkotott és 2030-ig tartó programunk alapján – válaszolta Szita Károly.

A várost 1994 óta vezető polgármester a célok között elsőként az erős gazdaság kialakítását és a teljes foglalkoztatottság elérést említette. A korábbi négyezerről már 1200-ra csökkent a munkanélküliek száma, ami jórészt Kaposvár újraiparosítási programjának köszönhető. Ez a folyamat ugyan a világjárvány és a háború miatt az utóbbi három évben megtört, de ismét jó úton jár a város, megteltek az ipari parkok és újabbak kialakítása kezdődött – értékelt Szita Károly.

 

Az újraiparosítási projektnek két alappillére a gépipar és az élelmiszer-gazdaság. Fontos célkitűzés a munkanélküliség leszorítása mellett a bérszínvonal emelése is. A polgármester hangsúlyozta, hogy éppen ezért a magasabb hozzáadott értéket előállító termékgyártásra összpontosítanak, amihez új struktúrákra, szélesebb körű szakmai és felsőfokú képzésre van szükség.

De hogy ne csak általánosságokról legyen szó, konkrét beruházásokat is említett Szita Károly. Az egyik legnagyobb név a török Sisecam, a világ második legnagyobb üveggyára, amely Kaposváron negyven hektáron épít óriási üzemet, a próbaműszak már a jövő év első felében megkezdődhet. Jön még kínai lineáris motorokat gyártó cég, valamint egy helyi gépipari befektető – családi vállalkozás –, amely új üzemcsarnokot épít, mert a régit „kinőtte”.

Amint már említettük, az ipari beruházásokkal egyben a tudásalapú gazdaság kialakítása is fontos cél, amihez nélkülözhetetlen a magas színvonalú képzés. Ezért a Kaposvári Egyetemen – ami korábban agrártudományi felsőfokú intézmény volt – ma már gépészmérnöki, villamosmérnöki, valamint élelmiszeripari képzés is folyik – hangsúlyozta a polgármester.

A kormányzattal együttműködve történt fejlesztések nyilvánvalóan hozzájárultak a választási győzelemhez, de a három évtizeden át tartó folyamatos sikerhez ennél több kellett. Szita Károly szerint sem lehet két hónap alatt választást nyerni, tartós és kitartó munkára, valamint közösségépítésre van szükség hosszú éveken át. 

A polgármester személyes népszerűsége mellett a Fidesz–KDNP-szövetség is hibátlanul szerepelt, hiszen mind a 12 egyéni körzetben a kormánypártok képviselőjelöltjei szerezték meg a mandátumot és ez 2006 óta minden önkormányzati választáson így történt.

Szóba került már a közösségépítés, az emberi kapcsolatok fontossága, és ezzel összefüggésben egy merész, de nem lehetetlen célkitűzésről is beszélt Szita Károly. Azt szeretnék elérni, hogy több gyermek szülessen Kaposváron, mint amennyien távoznak a földi létből. – A tavalyi évben 115 gyermekkel több született, mint tíz évvel ezelőtt, és a házasságkötések száma pedig rekordmagas, 522 volt, tehát jó úton járunk – fogalmazott a polgármester. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormány családpolitikai intézkedéseit helyben kiegészítette az önkormányzat. Miután az elhalálozások száma kevesebb volt, mint az elmúlt években, így szűkült az olló, ami biztató lehet a népességfogyás megállítására a somogyi vármegyeszékhelyen.

Mindezzel összefügg az élhetőbb környezet kialakítását szolgáló programpont, ami azt célozza, hogy 2030-ra Kaposvár legyen a legegészségesebb város. 

Ennek érdekében a testmozgás lehetőségeit bővítik, illetve elfogadottabbá kívánják tenni a szűrővizsgálatokat, aminek egyik eszköze, hogy a kórházon kívüli szűrővizsgálati pontot hoztak létre. A mozgásra, a sportolásra rengeteg lehetőség van, kiváló az infrastruktúra, pályák, sportközpontok állnak a kaposváriak rendelkezésére.

 

Szita Károly áttörésként értékelte, hogy a város a lehető legnagyobb mértékű energiafüggetlenségre törekszik, amit a megújuló forrásokkal egyre inkább sikerül elérni. A távfűtési hálózatot már átalakították biomasszás rendszerre, ezáltal a korábbi évek gázhasználatának közel ötven százalékát ki tudták váltani. A tömegközlekedésben részt vevő buszok már növényből előállított biogázzal működnek, és Kaposváron van Közép-Európa legnagyobb napelemparkja – sorolta a zöldítés eredményeit a polgármester. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.