Szita Károly: A ma sikerei az erős jövőképre épülnek Kaposváron is

Fontos a családok tisztelete, az idősek megbecsülése, a munka és a tudás értékelése és az erős lokálpatriotizmus is – mondta a város polgármestere.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 21:41
SZITA Károly;
Kaposvár, 2023. november 7. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester beszél a Száz Szász - Szász Endre és a hollóházi kerámia címû kiállítás megnyitóján Kaposváron, a Vaszary Képtárban 2023. november 7-én. Szász Endre (1926-2003) Munkácsy-díjas grafikus, könyvillusztrátor, festõmûvész sokoldalú, kreatív világába nyújt betekintést száz rendkívüli hollóházi porcelán alkotás a vándorkiállításon. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma sikerei az erős jövőképre épülnek, amely mögött erős értékrend áll, ez a családok tisztelete, az idősek megbecsülése, a munka és a tudás értékelése, a vallás, a rend, az erős lokálpatriotizmus, a közösség, valamint a harmonikus együttélés a természettel – mondta Kaposvár polgármestere pénteken a somogyi vármegyeszékhelyen.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) a Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére tartott évértékelőjében utalt arra, hogy a város négy célt tűzött ki 2030-ig: mindenkinek, aki dolgozni akar, legyen munkahelye és magasabb fizetése, több gyermek szülessen, az emberek egészségesebbek legyenek, továbbá a lehető legkisebbre csökkenjen a város energiafüggősége.

Kaposvár Magyarország 348 városa közül a népességét tekintve a 15. helyen áll, az egy főre jutó gazdasági teljesítmény alapján az első húszban, lakói egészségét vizsgálva a középmezőnyben foglal helyet, és a kereseteket nézve is van még mit tennie, vagyis nem tart még azon a szinten, amely méltó lenne hozzá – jegyezte meg.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a munkanélküliek száma a tíz évvel ezelőtti hétezerről mára 1100-ra, a közmunkásoké több mint 1300-ról ötven alá csökkent, utóbbiak magasabb bérért el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A város gazdasága 15,2 százalékkal bővült 2023-ban, a tartós növekedésért indították el Kaposvár gép- és élelmiszeriparra épülő XXI. századi újraiparosítási programját – tette hozzá.

Szita Károly kiemelte, töretlen a befektetői érdeklődés Kaposvár iránt, a keleti nyitás politikájának köszönhetően a Magyarországra irányuló befektetések nagy része keletről jön, úgy vélte, erre a lóra fel kell ülnie Kaposvárnak is.

A cél az, hogy Kaposvárra hozzák a legmodernebb gyárakat, a legkorszerűbb technológiák megjelenésének eredménye a magas életszínvonal lesz – fűzte hozzá.

A polgármester jelezte, új ipari parkokat alakítanak ki, az Északi Ipari Park 170 hektárja mellé a Füredi út környékén több mint kétszáz hektár beruházási célterületet jelölnek ki, és szeretnék, ha a bérek terén bekerülnének az első tíz hazai város közé.

A településvezető a családokról szólva beszámolt arról, hogy Kaposvár az otthonteremtést segítve, a csokot kiegészítve kétmillióról négymillió forintra emeli a fiataloknak telek-, illetve lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez adható támogatás maximális összegét, a harminc mellé további tíz, fiatal párok lakhatását szolgáló fecskeházi lakást jelöl ki, három új bölcsődét, öt új játszóteret épít és többet felújít.

Tavaly 115 gyermekkel több született Kaposvárra, mint tíz évvel ezelőtt, és 525 esküvőt tartottak a városban, ami 222-vel magasabb az előző évinél – fűzte hozzá.

Szita Károly azt mondta, százzal kevesebben „hagytak itt bennünket” tavaly, mint 2022-ben, így közelebb kerültek ahhoz, hogy az évtized végére Kaposváron legalább annyi legyen a születések, mint amennyi a halálozások száma.

A polgármester az egészségmegőrzésről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy folytatódnak a szűrővizsgálatok a Polgárok Házában tavaly kialakított Kaposvári Egészségpontban, a város több pontján grundok, kondipályák, játszóterek épültek, emellett pumpapályát, négy futó-, illetve sétakört is lehet használni.

Kaposváron 15 kilométer hosszan építettek kerékpárutat és jelöltek ki kerékpársávot, a Kaposvári Tekergő elnevezésű közbringarendszer 170 biciklije is bővíteni fogja a rendszeres mozgás lehetőségét – jegyezte meg.

Szita Károly beszélt a helyi közösségi közlekedésre és az energiafüggetlenségre vonatkozó tervekről is. Azt mondta, a város megkezdi 2015-ben vásárolt, sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő autóbuszflottájának cseréjét.

Kaposvár negyven elektromos hajtású autóbuszt vásárol és két napelemparkot épít, egyebek mellett azért, hogy a buszokat a piaci árnál olcsóbban tudja tölteni – fűzte hozzá.

A polgármester közölte, vizsgálják a geotermikus energia használhatóságát, heteken belül létrehozzák Kaposvár első, Magyarország harmadik energiaközösségét, hogy tagjai kedvező áron értékesíthessenek és vásárolhassanak megújuló többletenergiát.

A közösség tagja lesz a városi holding, a vagyonkezelő, a tömegközlekedési cég, az uszoda, a Kaposvár Aréna, a jégcsarnok, valamint a helyi általános és középiskolák – jelezte.

Szita Károly a városban megvalósult nagyberuházásokra utalva hangsúlyozta, az elmúlt száz év legsikeresebb évtizedét tudhatja maga mögött Kaposvár, amelynek közössége a koronavírus-járvánnyal és az energiaválság okozta nehézségekkel is szembenézett.

A településvezető szerint bár a sikerek elérését veszélyezteti a tömeges illegális migráció, az orosz–ukrán háború, az izraeli–Hamász konfliktus, és az is, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországnak, így Kaposvárnak járó pénzügyi forrásokat, ezek sem tántoríthatják el őket a kitűzött céljaiktól.

Borítókép: Szita Károly (Fidesz–KDNP) Kaposvár polgármestere (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.