A Készenléti Rendőrség is részt vesz a gödöllői HÉV ellenőrzésében

Több, közbiztonságot javító lépést tettek a hatóságok.

2024. 07. 23. 18:11
Fotó: Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) állománya és külön feladattervvel a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a H8-as HÉV területén áthaladó szakaszát és környezetét – válaszolta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Vadai Ágnes DK-s politikus „Mit tesz a Magyar Rendőrség a H8-as vonalon utazók biztonsága érdekében?” címmel feltett kérdésére.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a gödöllői HÉV-en jelentősen leromlott a közbiztonság. Az utasok elmondása szerint a szerelvények bizonyos napszakokban tele vannak alélt, ájult vagy hiperaktív, dühöngő drogosokkal. Nagy port vert fel, amikor egy külföldi banda tagjai fogdosni próbáltak egy huszonéves lányt, majd amikor ellenállt, trágár mocskolódással zaklatták, fizikai és nemi erőszakkal fenyegették.

A kialakult viszonyok miatt a MÁV–HÉV azóta megerősítette a járatok biztosítását saját rendészekkel, és tervben van, hogy a dolgozókat testkamerákkal is ellátják. Létrehoztak egy megerősített egységet, amelynek tagjai gyors segítséget tudnak nyújtani a gödöllői vonalon. Rétvári Bence írásbeli válaszában kiemelte:

az idei év elején több bűncselekmény is történt, azonban az akkor bevezetett fokozott ellenőrzések miatt és az elkövetők elfogásával ezek 2024 első negyedéve után megszűntek.

Felhívta a figyelmet, hogy a helyi polgárőrségek és közterület-felügyeletek képviselői folyamatosan kapcsolatban vannak az érintett települések polgármestereivel, valamint a MÁV–HÉV biztonsági szolgálatával. A cinkotai HÉV-állomáson üzemelő diszpécserszolgálattal a területileg illetékes XVI. kerületi rendőrkapitányság is folyamatos kapcsolatot tart fenn, így a fontos információk azonnal a rendőrséghez jutnak, és a szükséges rendőri intézkedés a lehető legrövidebb időn belül megtörténik. Az állampolgárok által a 112-es segélyhívó számra tett bejelentések alapján a rendőrség haladéktalanul intézkedik – húzta alá a miniszterhelyettes.

A BRFK VBO a 2022. év végétől havonta szervez a H8/H9-es HÉV vonalán közbiztonsági akciót több kerületi rendőrkapitánysággal, valamint a Pest vármegyei rendőrség állományával közösen. Idén eddig hat alkalommal történt ellenőrzés, alkalmanként nyolc fő részvételével, nyolc órán keresztül.

Gödöllőn és a Kistarcsai Rendőrőrs illetékességi területén napszakonként két járőrpár vagy körzeti megbízott lát el szolgálatot, így a 24 órás közterületi jelenlét biztosított

– hangsúlyozta Rétvári Bence. Hozzátette: ezen felül minden, a területre vezényelt megerősítő erő a HÉV állomások és közvetlen környezetük ellenőrzését kapja feladatul. A H8-as HÉV szerelvényeit, megállóit és környezetét a rendőrség visszatérően, napszaktól függetlenül ellenőrzi. Ezenkívül az érintett vonalszakaszon eltérő időpontokban vonatkísérő szolgálatokat szervez, amelyben júliustól a Készenléti Rendőrség is közreműködik, kizárólag erre a célra vezényelt állománnyal.

A megerősítő rendőri erők jellemzően a délutáni és az esti órákban látnak el szolgálatot a szerelvényeken és a megállóhelyeken, de a HÉV vonalán a Kistarcsa Kórház, a Kerepes, a Szilasliget, a Gödöllő vasútállomás, valamint a Zsófialiget megállónál térfigyelő kamerák is működnek. A kerepesi megállóhely és környezetének tekintetében további fejlesztések várhatók – tette hozzá az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.