Még egy nap, és megkezdődhet Magyar Péter és Gyurcsány együttműködése

Orbán Viktor miniszterelnök véleményével összhangban a magyarok nem támogatják Ursula von der Leyen újraválasztását – derült ki a Nézőpont Intézet lapunknak eljuttatott felméréséből. Mint írták, az Európai Bizottság elnökének hatalomban tartása lehet a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködésének kezdete.

2024. 07. 17. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar képviselőknek nem kellene támogatniuk Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnökének újbóli megválasztását a magyar választók abszolút többsége (51 százalék) szerint, mindössze csupán negyedük (26 százalék) helyesli a folytatás megszavazását – tájékoztatta lapunkat a Nézőpont Intézet. Mint közölték, az EB jelenlegi elnökének elutasítottsága nem meglepetés, mivel számos, hazánknak kedvezőtlen döntést hozott, a magyar kormánnyal ellentétes álláspontot képvisel a háború, a migráció és a gender kérdésében. Ezenkívül a magyar kormányfő békemissziójára válaszul bizottsági bojkottot hirdetett a magyar soros elnökséggel szemben – emlékeztettek.

A magyarok többsége nem kér az Európai Bizottság jelenlegi elnökéből

Hangsúlyozták:

Orbán Viktor miniszterelnök Von der Leyen jelölése ellen szavazott az Európai Tanácsban, ami összhangban állt a kormánypárti magyarok többségi véleményével.

A Fideszre voksolók négyötöde (79 százalék) szerint nem szabadna megszavazni az EB jelenlegi elnökének újraválasztását, amit csupán hat százalékuk támogatott. A Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak többsége (52 százalék) szintén ellenzi Von der Leyen támogatását, ugyanakkor a szavazótáborok közül a legnagyobb arányban, 37 százalékuk nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

 

Magyar Péter és Gyurcsány egy platformra kerülhet

A baloldali ellenzék soraiban a Tisza Pártot állíthatja a legnagyobb dilemma elé a szavazás a bizottság elnökéről. Az Európai Néppárthoz csatlakozó pártnak választania kell a képviselőcsoporthoz való lojalitás és a bizottság eddigi vezetését leváltani akaró, többségi magyar álláspont képviselete között. Ráadásul Magyar Péter szimpatizánsainak kevesebb mint fele (49 százalék) támogatná Von der Leyen újraválasztását, ötödük elutasítaná (19 százalék), harmaduknak nincs véleménye a kérdésben (32 százalék).

A Demokratikus Koalíció képviselői ezzel szemben könnyebb helyzetben lehetnek, mivel szavazóik többsége kiállna Von der Leyen újraválasztása mellett.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy a két baloldali erő, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködésének kezdete lesz Ursula von der Leyen megválasztása a csütörtöki szavazáson

– mutatott rá a Nézőpont Intézet.

Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok háttéralkuja miatt a bizottság elnöke akkor folytathatja a munkáját, ha csütörtökön az Európai Parlament többsége megszavazza, amihez legalább 361 képviselő támogatása kell.

 

A felmérés módszertana

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2024. július 1–3. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezer fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Az adatok kerekítve lettek egész számra, ezért előfordulhat, hogy összeadott értékük nem pontosan 100. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket egy országgyűlési választáson biztosra ígérő válaszadók.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.