A világ legrangosabb dizájndíját nyerték ezek a magyar hajók

A több mint hatmilliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósult, történelmi léptékű fejlesztés eredményeként idén nemcsak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajóit vehették birtokba a tópart lakói és a térségbe látogató vendégek. Az esztétikus kialakítású és a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő négy új hajó alig néhány hónappal forgalomba állítása után máris rangos nemzetközi elismeréseket vívott ki.

2024. 07. 28. 13:27
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) négy új hajója alig néhány hónappal a forgalomba állítása után rangos nemzetközi elismerésekben részesült. Az új hajók a világ legrangosabb dizájndíját, a Red Dot Design Awardot, valamint a neves nemzetközi iF Design díját érdemelték ki. Az előbbit az ipari formatervezés kiválóságai nyerhetik el. A Bahart hajóit a termékdesign kategóriában díjazták.

Az 1953-ban alapított iF Design díj globálisan az egyik legfontosabb design elismerés, amellyel a kiemelkedő minőséget és az innovációt értékelik. A nyertesek munkáit bemutatják az iF World Design Guide-ban, és az iF Design kiállításokon is

Mindkét elismerést megkapta a Bahart két új katamaránja és a két új kompja is, amelyekkel az utaskényelmet, a nagy kapacitást, a fentarthatóságot, a biztonságos működést, valamint az üzemanyag-hatékonyságot díjazták. A hajók modern megjelenése és funkcionalitása is nagyban hozzájárult a díj elnyeréséhez.

A Bahart hangsúlyozza: az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is, hiszen a hajókon a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag-kibocsátású motorok vannak 

– hangsúlyozza a közlemény.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.