Elítéli az erőszakos karateedző tettét a muaythai szakszövetség elnöke

Megdöbbent az eseten és elítéli Agócs Tibor Róbert tettét Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szakszövetség elnöke. Mint azt lapunknak kifejtette, szervezetük egy olyan oktatási rendszert dolgozott ki, amelynek segítségével a problémás edzőket már korán ki tudják szűrni. Szerinte arra is fel kell hívni a szülők figyelmét, hogy egy küzdősport edzőtábora nem gyerekmegőrző, ezért nagyon fontos a szülőkkel való kapcsolattartás.

2024. 07. 25. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fontos kérdés a szövetségünknek a gyermekvédelem és az oda nem illő edzők és szakemberek kiszűrése – mondta a Magyar Nemzetnek Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szakszövetség (MMSZ) elnöke. Az elnök hangsúlyozta, ő egyben a szakszövetség oktatási bizottságának is a vezetője, és 

szervezetük egy olyan oktatási rendszert dolgozott oktatási bizottságukkal együtt, amelynek segítségével a problémás edzőket már korán ki tudják szűrni. 

– Az ilyen edző nem közénk való, ami a legtöbbször már az edzőképzésen kiderül. Lényeges az is, hogy csak olyan edzők jöjjenek ki a képzésről és kapjanak jogosítványt erre a tevékenységre, akik pszichológiai szempontból is alkalmasak és megfelelnek – szögezte le a szövetségi elnök.

 

Egyetemen is oktatják az edzőképzést

Dudok Károly arra is kitért, hogy az MMSZ oktatási bizottsága folyamatosan összetartó táborokat szervez és tartja a kapcsolatot mindegyik tagszervezetével. Úgy vélte, náluk nagyon kicsi az esélye annak, hogy az erőszakos karateedzőéhez hasonló eset bekövetkezzen, bár ennek megtörténtét sosem lehet száz százalékosan kizárni. – Nagy büszkeségünk, hogy Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen már muaythai szakedző képzés is indult. 

Ott nagyon sok pszichológiai tárgyat oktatnak, valamint az edzői vizsgán tesznek fel olyan kérdéseket, amelyekkel az ilyen erőszakos viselkedésű emberek kiszűrhetők. 

Ezenkívül nagyon fontos az edzőkkel való folyamatos kapcsolattartás is – jelentette ki a sportszövetség elnöke.

 

Fontos a szülői felelősség

Dudok Károly szerint arra is fel kell hívni a szülők figyelmét, hogy egy küzdősport edzőtábora nem gyerekmegőrző, ezért nagyon fontos a szülőkkel való kapcsolattartás. Gyakorló edzőként jelezte, hogy az ő táboraik, melyeket közös táborok és külön klubtáborok formájában is működtetnek, nyílt táborok, így bármikor meg tudják hívni egymást. Így látják a szakedzők munkáját, nem egymástól elzártan végzik a tevékenységüket, hanem mindenki belelát a másik életébe. A szakszövetség által kijelölt irányban tartják az edzéseket és készítik fel a gondjukra bízott tanítványokat. – Ennek a sportágnak az üzenete is ezt kívánja meg. Megdöbbentő számunkra és elítéljük, amit Agócs Tibor Róbert tett – mondta.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nyilvánosságra került múlt hét szerdán egy szolnoki kalandparkban történt eset, amikor egy férfi olyan erővel rúgott bele egy kisfiúba, hogy a levegőben megpördült, majd arccal előre a földre zuhant. A szolnoki rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Az incidens hatalmas közfelháborodást keltett, az egész ország egy emberként állt ki Roli, a bántalmazott kisfiú mellett. Még Rétvári Bence államtitkár és a miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Orbán Viktor leszögezte, egy tábor szervezője felelősséggel tartozik a gyerekekért: „gondoskodik róla, vigyáz rá, és a gyerek hasznosan tölti el az idejét. Ilyen egyszerűen nem fordulhat elő.”

Borítókép: Illusztráció. A szolnoki Kalandpark (Fotó: Mészáros János/Új Néplap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.