Elkészült az energiaitalok vásárlását korlátozó rendelet tervezete

Társadalmi egyeztetés kezdődött a jogszabályról.

2024. 07. 13. 17:37
Budapest, 2020. február 2.
Energiaital a magyar rejtvényfejtõk napja alkalmából tartott háromórás rejtvényfejtõverseny egyik résztvevõjének asztalán a Hotel Hungaria City Centerben 2020. február 2-án. A versenyt a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) és a Füles rejtvénylap szervezte.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Minisztérium közzétette azt a törvény-előterjesztést, amely részletezi, hogyan korlátoznák a gyermekek energiaital-vásárlását – írja a Mandiner. Ha elfogadják az új jogszabályt, akkor

tilos lenne energiaitalokat értékesíteni vagy azzal kiszolgálni olyan személyeket, akik még nem töltötték be 18. életévüket.

Az energiaitalokra vonatkozó korlátozások kiterjednének azokra a termékekre, amelyek legalább 100 milliliterenként 15 milligramm mennyiségben tartalmaznak metil-xantinokat vagy tartalmaznak metil-xantint és egyéb specifikus összetevőket.

A listára felkerülne

  • a ginseng,
  • az L-arginin,
  • az inozitol,
  • a glükuronolakton és
  • a taurin.

A kormány már közzétette egy rendelet tervezetét, amelyről július 20-ig bárki elmondhatja véleményét. A tervezett jogszabály várhatóan harminc nappal a kihirdetését követően léphet majd hatályba.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt róla, hogy az energiaitalokkal kapcsolatos szigorításról szóló törvényjavaslatot két KDNP-s országgyűlési képviselő, Hollik István és Nacsa Lőrinc nyújtotta be. Az indítvány az energiaitalok eladásának korlátozását a gyermekek egészségének megőrzésével indokolja. Egy felmérés szerint a tizennyolc év alattiak 78 százaléka fogyasztott energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyermek rendszeresen fogyasztja, akár reggelire.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.