Hamarosan eldől, továbbra is vásárolhatnak-e energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak

Brüsszel kezében van a döntés, a magyar fél minden lehetséges lépést megtett.

2024. 07. 10. 8:49
Metal,Cans,Of,Beer,With,Ice,Cubes,In,Mini,Refrigerator,színes,coloured,fémdooz, energiaital
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság hozza majd meg a végső döntést, vásárolhatnak-e a tizennyolc év alatti fiatalok energiaitalt – írta a Mandiner. A lap emlékeztet, tavaly októberben merült fel először, hogy az egészségkárosító hatása miatt a kormánypártok megtiltanák a fiatalkorúaknak, hogy energiaitalokat vásárolhassanak. 

A tervezetet ősszel Hollik István és Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők nyújtották be, akik azzal indokolták a szigorítást, hogy a gyerekek számára az energiaital mindennapos fogyasztása számos veszélyt hordoz magában. 

A politikusok felidéztek egy hatvani esetet, amikor is egy 14 éves fiú az iskolában halt meg szívleállás következtében, halála előtt energiaitalt fogyasztott. Mint mondták, a tanárok beszámolója alapján gyakori, hogy a gyerekek 10-11 óra magasságában elalszanak az órán, ugyanis akkor megy ki a reggel elfogyasztott energiaitalok hatása. 

Nacsa arról is beszélt, folyamatosan növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya, a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket. 

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

– jelezte.

Magyarországon zöld lámpát kapott a javaslat

Hollik István és Nacsa Lőrinc idén áprilisban nyújtotta be a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, a T/7992. számú, „A gyermekek egészségének megőrzéséről” szóló javaslat értelmében tilos lenne 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. 

A szabály megsértőire ugyanolyan szankciók vonatkoznának, mint az alkoholos italok, a dohánytermékek, illetve a szexuális termékek értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire. 

Noha a parlamentben már megvitatták, a javaslatot előzetes egyeztetésre ki kell küldeni az Európai Bizottságnak is. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban korábban kifejtette, az, hogy a törvényjavaslatot ki kell küldeni az Európai Unió részére, helyes, ugyanis a versenyjogi szabályok miatt ez egy, a kereskedelmet sértő intézkedés. Szerinte az Európai Bizottság is jóvá fogja hagyni.

Menőnek menő, de sokat árthat

Az energiaitalok körüli viták hosszú évek óta jelen vannak a közbeszédben, de annyi mára bizonyos, hogy ezek a termékek többet ártanak, mint használnak. Elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően valóban képesek növelni a fizikai és mentális teljesítőképességet, segítségükkel energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de minderre egy fiatal szervezetnek egyáltalán nincs szüksége, a fogyasztásuk okán kialakult mellékhatások pedig egyenesen riasztóak: 

az energiaital nemcsak feleslegesen pörgeti a gyerekeket, de sokaknál okoz alvászavart, frusztrációt, nyugtalanságot, fejfájást és vérnyomásgondot, sőt szívproblémák is jelentkezhetnek. 

Bár sokan mentegetőznek azzal, hogy számos más termék is tartalmaz koffeint, például a kávé vagy épp a csokoládé, de ezekből szinte lehetetlen annyit fogyasztani egy nap alatt, hogy kritikussá váljon a bevitt koffein mennyisége, és így kórházba kerüljenek emiatt a fogyasztók. 

Ezzel szemben a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni; volt, amikor végül tragédiához vezetett a rendszeres fogyasztása. 

Reggeli helyett energiaital?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi, 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a tíz év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőttek harminc százaléka. Az EFSA szerint egészséges felnőttek esetében napi négyszáz milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – kétszáz milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték viszont maximum három milligramm/testsúlykilogramm naponta.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke korábban egy másik tanulmányt ismertetve arról számolt be, hogy az energiaitalt fogyasztó kamaszok később gyakrabban válnak drogfogyasztóvá. Az energiaital ebből a szempontból egy új kapudrog.

A diákok ráadásul előszeretettel indítják ezzel az itallal a napot, amely délelőtt 11 óra körül ürül ki a szervezetükből, ami egyben azt is jelenti, hogy a padra dőlve alszanak.

Bármikor megtörténthet a baj, noha nem mindenki ért vele egyet

A szabályozás híján bármikor újabb tragédia történhet, nemrég a Blikk számolt be egy esetről, amikor egy fiatal férfi annyi energiaitalt ivott, hogy kómába esett. Kiderült, négynaponta egy karton, vagyis 24 doboz energiaitalt fogyasztott. A 18 éves Szabolcs a rengeteg energiaitaltól rángógörcsöt kapott, majd kómába esett. A férfi azóta teljesen felépült, pedig az agya a félórányi oxigénhiány miatt károsodott, és az orvosok sem bíztak abban, hogy újra talpra áll majd.

A tiltás tervezetével nem mindenki ért egyet, így Csibi Sándor sem. A Magyar Energiaital-szövetség főtitkára nemrég arról beszélt, hogy a mértékletesség lenne a megoldás, ugyanis szerinte a tiltott gyümölcs mindig édesebb, így akár nőhet is az igény ezek után az italok iránt. 

Inkább edukálni kellene a szülőket és a gyermekeket, és hangsúlyozni kellene, hogy az energiaital felnőtteknek való”

– tette hozzá.

Tovább fokozza a bajt az is, hogy a statisztikák szerint az energiaitalokat 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztják a fiatalok, ezek együttes fogyasztása súlyos károsodáshoz vezethet a májban, a szívben és a vesében. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.