Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Így élnek most az Árpád hídi gázolás gyanúsítottjai, továbbra is szabadlábon + videó

Egy szabályosan közlekedő biciklist gázoltak halálra.

Forrás: Mandiner, Youtube2024. 07. 01. 13:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel ezelőtt, 2023. július elsején hajnalban három autó, két BMW és egy Mercedes gyorsulási versenyének lett áldozata az Árpád hídon egy 26 éves, teljesen szabályosan közlekedő biciklis – emlékeztetett a Mandiner. Így élnek most a baleset felelősei.

Ahogy a Magyar Nemzet beszámolt róla, a baleset akkor következett be, amikor a legalább óránként 137 kilométeres sebességgel haladó sofőr elvesztette az uralmát a negyvenmilliós Mercedese felett, amely fékezés nélkül nekivágódott a járdát védő szalagkorlátnak, átszakította, és letépte egy arra haladó kerékpáros mindkét lábát. A kerékpáros a kórházba szállítás közben meghalt. A Mercedes az ütközés után visszacsapódva egy BMW-nek vágódott, mindkét autó 150 méterrel arrébb állt meg, az egyikük a tetején, a másik az oldalán csúszva. A két autóvezetőt a tűzoltók vágták ki feszítő-vágó berendezéssel a járművükből, mindkettejüket súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A RACE 001-es rendszámú Mercedes 34 éves, ámokfutó sofőrjét letartóztatták, de októberben kiengedték a börtönből, és nyomkövetővel a lábán szabadon engedték.

A férfival szemben már csak annyi kényszerintézkedés van érvényben, hogy nem hagyhatja el Budapest közigazgatási határát. Vagyis szabadon mozoghat a fővárosban, de a nyomkövetőt továbbra is viselnie kell – írta a Mandiner a 24.hu értesüléseire hivatkozva.

 

Egyelőre nincs vádemelés

Az ügyben két gyanúsított van: a Mercedes sofőrjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, a versenyzésben résztvevő egyik BMW sofőrjét közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítja a rendőrség, az gyanúsítottak korábban fellebbeztek a döntés ellen – tudta meg a lap a Fővárosi Főügyészségtől. Utóbbi gyanúsított szabadlábon védekezik. Az ügyben még folyamatban van a nyomozás, így egyelőre nem emeltek vádat. 

A 34 éves Mercedes-sofőr beismerte bűnösségét, de tagadta a versenyzést a vallomásában. Azt elismerte, hogy gyorsan ment, de állítása szerint csak azért taposott a gázba, mert túl közel ért hozzá a mögötte gyorsan érkező BMW.

Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a Mercedes legalább 137 kilométer/órával haladt, noha csak 70 kilométeres sebesség megengedett a hídon. Azt is megállapították, hogy az autó menetstabilizátora ki volt kapcsolva. Azt pedig vizsgálják, hogy a feltuningolt autók közül bármelyik esetében felmerül-e, hogy illegálisan növelték az autó teljesítményét.

A Mercedest vezető férfi már máskor is okozott balesetet; épp 13 büntetőpontja volt – írták. Ennek azért van jelentősége, mert ez az a pillanat, amikor a nyilvántartást vezető hatóság értesíti a járművezetőt, hogy a pontjainak száma kritikus szintet ért el, és tájékoztatja a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetőségéről, egyben figyelmezteti a felső pontérték elérésének következményeire is.

 

Borítókép: Az ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.