Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kemény háttérlobbival terjesztett tévhit, hogy a marihuána gyógyítja a depressziót

Több országban liberalizálták a marihuána fogyasztására vonatkozó szabályozásokat az elmúlt években. Azonban a legalizálás mellett szóló korábbi egészségügyi érvek egyre több cáfolatot kapnak, sőt nem meglepő módon, az illegális piacot sem sikerült visszaszorítani – közölte a téma egyik kiemelkedő hazai szakértője a Mandinerrel.

2024. 07. 05. 8:27
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába történt meg az elmúlt időszakban több országban is a marihuána (cannabis) legalizációja, a hozzá fűzött reményeket nem váltja be az intézkedés – olvasható Dr. Haller József, a Drogkutató Intézet igazgatójának legújabb tanulmányában. Különösen akkor, ha ezek a remények arra vonatkoztak, hogy a depresszió csökkentésére megfelelő lehet a cannabis – fejtette ki a szakember a Mandinernek.

 

Csak a placebokontrollt kellett „kifelejteni”, és máris „megfelelő” eredményt kaptak

Az eddigi több ezer klinikai vizsgálat, amely a cannabis és a depresszió kapcsolatát vizsgálta, abba az irányba mutattak, hogy a marihuána rendszeres fogyasztása súlyosbít az említett lelki betegségen – közölte Haller József. A Drogkutató Intézet az elmúlt két évből olyan kutatásokat gyűjtött össze és dolgozott fel, amelyekben hatóságilag bevizsgált cannabist alkalmaztak, hogy kiküszöböljék az a lehetséges ellenérvet, hogy alanyaik nem megfelelő minőségű marihuánát fogyasztottak.

A szakember felidézte, hogy 156 releváns kutatási cikket találtak a témában. A legtöbb keresztmetszeti tanulmányban a depresszió gyakoribb volt azok között, akik fogyasztottak cannabist, mint azok között, akik nem. Haller kiemelte, 

a marihuána fogyasztásának növekedése általában depresszió növekedésével járt, míg a szer elhagyása többségében enyhítette a depressziót. Összességében a felülvizsgált  eredmények nem támasztják alá az orvosi cannabis antidepresszáns hatásait.

– olvasható a tanulmányban. Ennek ellenére egyre több országban legalizálják a marihuána fogyasztását, amely kapcsán a szakember kifejtette, ennek egyik oka abban keresendő, hogy sokan szinte vallásosan hisznek a marihuána jótékony hatásaiban, ráadásul e hit mögött sokszor komoly lobbierő van. A szekértő elmondta, több olyan tanulmányt is találtak, melyek placebokontroll nélkül jutottak arra a következtetésre, hogy a marihuána rendszeres fogyasztása rövid távon csökkenti a depressziót. Összesen huszonkét olyan kutatást vizsgált a Drogkutató Intézet, amelyben hiányzott a tudományos vizsgálatok ezen elengedhetetlen alkotórésze. Haller arra is rámutatott, más kutatásokban éppen az az eredmény jött ki, hogy a placebo csökkentette nagyobb mértékben az alanyok depresszióját, mint a cannabis. A hosszan tartó vizsgálatok pedig egyértelműen azt bizonyították, a cannabis fogyasztásának növekedését a depressziós tünetek növekedése követte.

Ezt az ilyen jellegű tanulmányok 81 százaléka mutatta ki, de végül egyetlen olyan vizsgálat sem született, amelynek az eredménye arról számolt volna be, hogy a marihuána fogyasztásával vagy a fogyasztás emelkedésével csökkentek volna a depresszió tünetei.

Ami pedig a feketepiac, legalizációt követő visszaszorulásának reményét illeti, ugyanúgy a kezdeti várakozásoknak ellentmondó eredmény született. A szakértő ennek egyik okát abban látja, hogy a kanadai törvények értelmében az engedélyezett cannabistermékeknek a THC-tartalma korlátozott, amelyet legfeljebb a gyerekek, a kamaszok fogyasztanak. A feketepiacon viszont rendkívül sokféle marihuánát lehet megkapni – egyes fogyasztók számára ennek ugyanolyan jelentősége van, minthogy borból is sokfajta van – és sokkal nagyobb THC-tartalommal, ráadásul a piacinál is alacsonyabb árral, mivel nincs rajta adó.

Haller szerint a legalizáció éppen azt a minimális gátlást tünteti el az emberekből, hogy feketepiacról ne merjenek beszerezni cannabist, hiszen ha annak fogyasztása legális, meg sem kérdezhetik a hatóságok a fogyasztót, hogy hol vette a drogot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.