Lelepleződött az oroszkrémtorta rejtélye

A híres tortának több köze van Győrhöz, mint Moszkvához.

2024. 07. 09. 22:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő, de az oroszkrémtorta eredete és az orosz nemzet között nincs összefüggés, ugyanis az édességet egy Győrből elszármazott cukrász, Oroszy Sándor készítette először, akinek a neve a süteményre ragadt– írja a Kisalföld. A lapnak sikerült elérnie Alexy Györgyöt, akinek a nagyapja kapcsolatban állt Oroszy Sándorral.

– Makacsul tartja magát legenda, miszerint az oroszkrémtortának köze van az orosz nemzethez, holott ez nem igaz: ezt az édességet Oroszy Sándor Győrből elszármazott cukrászmester sütötte, aki nagyapám győri kereskedésének a beszállítója volt.

Az oroszkrémtorta eredete, illetve a feltaláló kötődik Győrhöz, erről nemrégiben találtam meg egy fejléces papírt, 1918. december 30-as dátummal

– mondta a lapnak Alexy György.

Alexy György (Fotó: Kisalföld/Molcsányi Máté)

 

Hová tűnt az y?

Alexy Gézának fűszer-, csemege- és ásványvíz-kereskedése volt Győrben a XX. század elején. A levélpapír alapján tudjuk, hogy Oroszy a torta megalkotáskor már Pécsen működött, majd később Budapestre tette át a székhelyét. Oroszy Sándor a századfordulón élt.

Vértesi Tamás, a Régi Győr oldal szerkesztője emlékeztetett: Oroszy Frigyes 1863-tól kávéházat működtett Győrben a Bécsi kapu téren. Később, 1873-ban adta át Auer Jánosnak. Fia, Oroszy Sándor 1861-ben született, a család 1875 környékén költözhetett el Győrből. A tortatörténelem szerint Sándor már nem Győrben élt híres műve feltalálásakor.

Oroszy nagyon kreatív ember volt, több sütemény is a nevéhez fűződik. A köztudatba az általa készített torta már oroszkrémtortaként került be, a feltaláló cukrász nevéről elhagyva az y-t

– magyarázta Vértesi Tamás.

 

Évszázados édesség

Az alaprecepthez hasonló, főzött krémmel kent, habos, piskótaalapú torták már a XVII. század óta hódítottak Európában. Oroszy Sándor feltételezhetően először 1930 körül készítette el a krémes desszertet.

Alexy György rámutatott: a legtöbben nem a hagyományos recept alapján készítik az oroszkrémtortát, ugyanis Sand felvert tésztából kellene készíteni, gőzölt felvert masszából, rumos sziruppal belocsolva. Piskóta, tojás, kandírozott gyümölcs is kell bele, narancslé becukrozva és kockára vágva, ezt töltik bele a tésztába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.