Még Írországból is jött diák a honvédség nyári táborába

Jól állták a sarat a résztvevők, akik közül a tábor végén többen úgy nyilatkoztak, nagyon érdekli őket a katonai pálya.

Forrás: honvedelem.hu2024. 07. 27. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a harmadik honvédelmi tábort szervezte idén a székesfehérvári Magyar Honvédség Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár – írja honlapján a honvédség. Jurácsik Gábor hadnagy táborparancsnok elmondta, a turnusokba főleg nagyvárosi gyerekek jelentkeztek, akiknek teljesen új világot jelentett a tábor.

Sokféle oktatási területről – sportiskolákból, zeneiskolából, vagy informatikai és vendéglátóipari képzésből – érkeztek a fehérvári laktanyába. Még Írországból érkezett magyar fiú is volt köztük, akinek tetemes hőváltozással járt a kilencfokos szigetországból negyven Celsius-fokban landolni

– magyarázta.

A hadnagy elmondása szerint állta a sarat ő is, akárcsak társai, akik közül a tábor végén többen úgy nyilatkoztak, hogy nagyon érdekli őket a katonai pálya. Felhívta a figyelmet arra, akad a csapatban kadét is: 

úgy véli, egy hét alatt többet tanult az alakulatnál, mint egyéb táborokban, képzéseken.

Az 51-es dandár táboraiban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a szakfeladatok komplex bemutatására, a háttérelmélet oktatására, mindeközben élményközpontú tanulást biztosítva a résztvevőknek – tette hozzá.

Értelemszerűen a többségnek a katonai jellegű feladatok új kihívást jelentettek, hiszen nem mindennap adódik lehetőség, hogy harcászkodjanak, BTR–80-as harcjárműben üljenek, hadihajó fedélzetén álljanak vagy kötéllel ereszkedjenek épületről

 – emelte ki a táborvezető. Jurácsik hadnagy hangsúlyozta: itt sohasem lehet unatkozni és gyorsan telik az idő.

A bajtársiasságot emelte ki a 18 esztendős, iskolájában honvéd kadét foglalkozásokon részt vevő gyáli Lengyel Ádám, aki öt éve jár vissza a túlélő táborba. Elmondta, hogy a programok fokozták a kreativitását és egyértelműen kialakították a csapatszellemet. „Itt egy csapat vagyunk” – jegyezte meg. 

Lengyel Ádámnak a különleges erők tetszenek: szeret olyan helyekre bemenni, ahova más nem tenné be a lábát, és ott biztonságban tartani embereket.

„Harmadjára vagyok a táborban: a vízi átkelés tetszett legjobban” – ecsetelte a budapesti Horváth Hajnalka. A 18 éves lány már 12 évesen katona akart lenni, amikor először belekóstolt a honvédelmi táborozás izgalmaiba. Elmondása szerint mesterlövész szeretne lenni, ha állományba kerül. Elképzeléseiben szülei, barátai is támogatják, elszántságát csodálják.

Borítókép: Felvétel a honvédelmi tábor egyik foglalkozásáról (Forrás: Honvédelem.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.