Mester és tanítványa: Karácsony gyurcsányi módon trükközik a hitelekkel

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amit Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő a 2006-os választás előtt: „trükkök százaival” leplezte az adósságot, hogy elkerülje a bukást. Mint arra Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője rámutatott: a Karácsony által beindított adósságspirál csak nőni fog, és nehéz megmondani, mi szabhat határt ennek a trükközésnek, amennyiben ő marad a főpolgármester. Ebben az esetben ugyanaz a pénzügyi vergődés és szerencsétlenkedés fog folytatódni, ami Budapest csődjét vetíti előre.

Forrás: Metropol2024. 07. 10. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok száz millió, de akár milliárdos tétel is lehetett a kamata annak az 50 milliárdnak, amelyet a csőd szélén táncoló Karácsony Gergelyék a tavalyi faktorálás után visszafizettek a bankoknak, gyakorlatilag hitelből él és működik a város, a pénzügyi trükkök sora mellett is csak a csőd szélén egyensúlyoz – mondta a Metropolnak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A kormánypárti politikus kijelentette: új szemléletre lenne szükség, ugyanis 

ha Karácsony Gergely marad a főpolgármester, az ugyanazt a pénzügyi vergődést, szerencsétlenkedést és Budapest csődjét vetíti előre, mint ami az elmúlt négy és félet évet jellemezte, ezt az évet pedig az új főpolgármester nagyon nehezen tudja majd megoldani.

 

Előre felélt pénzek, növekvő adósságspirál

Körülbelül 53-55 milliárd forintnyi hiányt tüntettek el pénzügyi trükkökkel az év végére Karácsonyék, ami azt eredményezte, hogy idén májusban újra meg kellett csinálni azt a faktorálást (egyfajta trükkös hitelhez jutás), amihez tavaly ősszel folyamodtak először – állította Wintermantel Zsolt. Bár Karácsonyék az idén befolyó iparűzési adóból fedezték a tavalyi kötelezettségeket, ennek az lett az ára, hogy az idei törlesztéseket már májusban sem tudták teljesíteni. Az újabb 50 milliárdos faktorálást pedig kis szerencsével talán vissza tudja fizetni ősszel a főváros, de oly módon, hogy szintén erre költi el az akkori iparűzési adót. Ebből is látszik, hogy Karácsonyék mindig előre élik fel a bevételt – mutatott rá a kormánypárti frakcióvezető. Wintermantel Zsolt hozzátette: ez azt jelenti, hogy akkor az év végének a finanszírozását újra ilyen pénzügyi trükkökkel kell megoldani. 

Karácsony Gergely ebből adódó adósságspirálja csak nőni fog, és nehéz megmondani, mi szabhat határt ennek a trükközésnek, amennyiben ő marad a főpolgármester.

 

A gyurcsányi módszer

Mint ismert, a tavalyi évet a főváros nullás egyenleggel zárta, de ez is csak a trükkök százainak volt köszönhető. Karácsony ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amit Gyurcsány Ferenc a 2006-os választás előtt: „trükkök százaival” leplezte az adósságot, áttolva azt a választások utánra, hogy emiatt ne bukjon meg azonnal. Karácsonynak volt kitől tanulnia: a BKK igazgatósági elnöke ugyanis nem más, mint Gyurcsány Ferenc bukott pénzügyminisztere, Draskovics Tibor, de a Városháza egyébként is tele van a volt miniszterelnök embereivel. 

A Karácsony által is használt trükk lényege, hogy a főváros helyett, úgynevezett faktorálási eljárással, bankok fizettek a BKK-nak, amelynek ez az 50 milliárd hiányzik a közösségi közlekedésre fordítandó pénzéből. 

A Városháza helyett a bankok által kifizetett 50 milliárd forintot Karácsonyék kamatostul fizették vissza, ez történt meg év végén az idei év terhére, ami miatt ennyivel kevesebb pénz jut másra Budapesten.

 

 

Demszky szelleme kísért

A Demszky-érához hasonló, pocsék éveket tudhat maga mögött a főváros, pedig mindent összevetve – az inflációval és a háború miatti nehéz helyzettel együtt is – dupla annyi pénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely, mint fideszes elődje, Tarlós István 2018-as, utolsó teljes évében. Ráadásul Budapest első embere rekordnagyságú tartalékot, 214 milliárdot örökölt Tarlóstól, ahogyan szintén rekordnagyságú, 1100 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétellel gazdálkodhatott.

– Megint elfogyott az emberek befizetett adója, elfogyott a mások pénze, visszajutottunk a 2010-es évek elé, amikor a város működési hiánnyal küzdött, nincsenek fejlesztések, elkezdik emelgetni a közműdíjakat és a vonaljegyek árát. Sajnos arról a fejlődési pályáról, ahonnan Karácsony Gergely el tudott indulni a 2019-es választások után, mára visszasüllyedtünk Demszky szintjére – részletezte Wintermantel Zsolt. 

Leszögezte: az biztos, hogy akárki lesz is a főpolgármester, drámaian nehéz helyzettel fog szembesülni. – Abban is egészen biztos vagyok, hogy 

ha a jelenlegi vezetés marad, akkor a 2024-es évet pénzügyileg nagyon nehezen fogja túlélni a főváros 

– emelte ki a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. Szerinte a Városházán szemléletváltásra van szükség, nem elég bemenni és felvenni a fizetést és hetente két siránkozó posztot kitenni a Facebookra, ahogy eddig Karácsony Gergely csinálta.

Borítókép: Karácsony Gergely remek famulusnak bizonyult, Gyurcsány elégedetten mosolyoghat (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.