Orbán Viktor erről beszélhet Tusványoson

Ezúttal 2040-ig szóló víziót adhat a magyar gazdaságnak a kormányfő a Tusványosi Szabadegyetemen.

Forrás: VG.HU2024. 07. 19. 18:04
Orbán Viktor Tusványoson (Fotó: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra nagy ívű beszéddel készülhet Orbán Viktor miniszterelnök a jövő szombaton megrendezésre kerülő Tusványosi Szabadegyetemre, ahol, ha tartja a szavát, akkor nem 2030-ig, hanem 2040-ig fogja felvázolni Magyarország kilátásait.

Idén kerül megrendezésre az immáron 33. tusványosi szabadegyetem. A Jobb pályán címet viselő, július 23. és 28. között megtartandó rendezvényen ezúttal is a közéleti-kulturális témák dominálnak majd, ám ahogy megszokhattuk, a gazdaság is terítékre kerül. Bár a Széll Kálmán-sátor lesz az állandó helyszíne az ötnapos rendezvény alatt a manapság nem kevésbé konfliktusos témáknak, valójában a miniszterelnök szombati beszéde tartalmazhat leginkább izgalmakat.

Főleg azért is, mert a kormányfő tavaly egy mainál sokkal nehezebb környezetben értékelte a folyamatokat: hiába csökkent az infláció, még mindig két számjegyű tartományban volt, és a növekedés sem nézett ki túl fényesen, főleg, hogy már egy évet töltött a gazdaság a technikai recesszióban. A magyar gazdaság éppen kikecmergett az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb válságából, miközben a külső fenyegetés és a vámháborúk képe már felsejlett. 

Azóta szinte minden területen javultak a gazdaság pozíciói, nemcsak az inflációs kérdés rendeződött vagy az egyensúlyi mutatók álltak helyre, hanem a növekedés is újraindult, tehát az alapok úgy-ahogy megvannak ahhoz, hogy folytatódjon a gazdasági felzárkózás.

A felzárkózással az a célja a regnáló kabinetnek, hogy 2030-ra Magyarország az unió egyik legélhetőbb országa legyen, érje el az EU fejlettségének 90 százalékát. Egy tényező azonban még mindig van, amely továbbra is beárnyékolja a kilátásainkat, és korántsem könnyíti meg a helyzetünket: a kereskedelmi konfliktusok és a háborúk még mindig a nyakunkon vannak, az ukrajnai háború már több mint két és fél éve.

Nekünk világpiac kell, világkereskedelem, nem pedig egy bezárkózó Európai Unió

– fogalmazott pont egy évvel ezelőtt Orbán Viktor, aki egyáltalán nem lőtt mellé a kijelentésével, az unió éppen júliusban lépett be a kereskedelmi háborúk előszobájába az ideiglenesen kivetett vámokkal. A miniszterelnök számtalanszor elmondta az elmúlt években, Magyarországnak nem áll érdekében egy ilyen konfliktus, tízmilliós országként állandóan a gazdasági kapcsolatokat kell keresnünk szerte a nagyvilágban. A méretgazdasági előnyöket ugyanis csak így tudjuk kihasználni, és kizárólag ez biztosítja a jövedelmi színvonal emelését – írja a Világgazdaság.

A kormányfő visszautalt arra is, hogy 2010-ben még az volt tervük, hogy olyan gazdaság legyen 2030-ra, amely kiszolgálja Magyarországot. Szerinte céljainkkal időarányosan jól állunk, a magyar gazdaság összteljesítménye tizenhárom év alatt megháromszorozódott.

Kijelölte azt a célt is, hogy 2030-ra 160 ezermilliárd forintra kell nőnie a magyar GDP-nek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.