Világszinten is példaértékű a magyar családtámogatási rendszer

– Két pilléren nyugszik a családbarát ország kiépítése. Az egyik a kormány elkötelezettsége arra, hogy a családbarát szemlélet elterjedését az élet minden területén elősegítse, a másik pedig a kiterjedt és komplex családtámogatási rendszer, amely mostanra világszinten is példaértékűvé vált – mondta a lapunknak adott interjúban Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár. A kulturális tárca szakpolitikusa rendkívül sikeresnek nevezte az öt éve elérhető babaváró támogatást, amelynél a méltányosság jegyében számos újdonság és változás történt az idei évben.

2024. 07. 20. 5:45
20240718 budapest dr. beneda attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár havran zoltan magyar nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fontos eleme a kormány politikájának, hogy erős családokra épülő nemzetben látja a jövőt, a nemzet megerősödésének, megmaradásának a kulcsát. Ehhez folyamatosan tovább erősítjük azt, amit a családbarát ország kifejezés jelent, beleértve azt is, hogy a családok biztosak lehetnek abban, hogy a jobboldali kormány még a nehéz időkben is megvédi a családtámogatásokat, a jövőbe való befektetésként tekint rájuk, és mindig mellettük áll
– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár. A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikusa kiemelte, a magyar családtámogatási rendszer több mint harminc elemből épül fel, ezt egészíti ki a családbarát szemlélet, amelyet a kormány minél inkább igyekszik átültetni a mindennapokba.

Példátlan konstrukció

Ez a mostanra nemzetközileg is egyedülállóvá váló családtámogatási rendszer 2010-től folyamatosan épült ki. A kormány ráadásul 2019-ben meghirdette a családvédelmi akciótervet, amelynek egyik eleme az azóta is az egyik legsikeresebbnek, legtöbbek által igénybe vettnek számító babaváró támogatás.

A babaváró program azért speciá­lis a többi támogatáshoz képest, mert szabad felhasználású kölcsönről van szó, amely a vágyott-vállalt gyermekek megszületésével átalakul támogatássá. Ez egy olyan konstrukció, amely előre vállalt gyermekekre épül, szemben például a családi otthonteremtési kedvezménnyel, amely a vállalás mellett a már meglévő gyermekeket is figyelembe veszi

 – magyarázta a szakpolitikus. A babaváró hitelnél ráadásul a felvehető maximális összeg idén már 11 millió forintra emelkedett. A babaváró hitelt a házaspárok igényelhetik kamatmentesen, ha vállalják, hogy a folyósítástól számított öt éven belül legalább egy gyermekük születik vagy örökbe fogadnak. Az első gyermek érkezésével (illetve a magzat 12 hetes korától) a törlesztést felfüggesztik három évre. A második gyermek esetén újból három évre felfüggesztik a törlesztést, egyúttal a tartozás harminc százalékát átvállalja az állam. A harmadik gyermek születésével az állam végtörleszt, vagyis ilyenkor a családnak megszűnik a fennálló tartozása.

 

Kétszáztizenegyezer gyermek

Beneda Attila kifejtette, a babavárós családok összességét tekintve 95 százalék fölötti a rendben törlesztők aránya, a szerződések három százalékát pedig már lezárták: a családok vagy maguk végtörlesztettek, vagy megszületett a harmadik gyermek is, így az állam jóváírta a még fennálló tartozásukat.
A babaváró kölcsön a statisztikák szerint minden várakozást felülmúlóan népszerű a helyettes államtitkár által közölt adatok szerint: már 246 ezernél tart a programba bekapcsolódó házaspárok száma, ami mostanáig 2400 milliárd forint kihelyezését jelentette. 

Mintegy 158 ezer babavárós családban már megszületett az első vagy a második gyermek is. Összességében már 211 ezer gyermek valamilyen módon a babaváróhoz köthetően jött a világra 

– mutatott rá a helyettes államtitkár. Beneda Attila kiemelte, azon családok esetében, amelyek még a támogatás bevezetése utáni első két évben, vagyis 2019. július 1-je és 2021. június 30-a között vették fel a babavárót, de akiknél még nem érkezett meg a gyermek, a kormány meghosszabbította a határidőt, vagyis ezeknek a házaspároknak 2026. június 30-ig van idejük az első gyermek megszületésére.

Méltányosság elve

Beneda Attila ugyanakkor azt is elmondta: azon házaspárok esetében, ahol a babaváró támogatás igénybevételét követően kiderül, hogy egészségi okokból nem lehet gyermekük, a méltányosság elve érvényesül. –

 A méltányosság már a kezdettől a rendszer részét képezte. Amennyiben utóbb kiderül, hogy bármilyen okból a házaspárok nem vállalhatnak gyereket, vagy az összes rendelkezésre álló és tb-támogatott, mesterséges megtermékenyítési beavatkozáson részt vettek, és ennek ellenére sem születik gyermek, akkor rájuk nem érvényesek a szankciók, és megvan a lehetőségük a méltányosságra

 – fogalmazott a helyettes államtitkár. Beneda Attila ugyanakkor hangsúlyozta, az örökbefogadott gyermekek esetében sem tesz kivételt a rendszer. Ez azt jelenti, hogy a babaváró feltételei ugyanúgy vonatkoznak a vér szerinti vagy az örökbefogadott gyermekre, gyermekekre.
A babaváró támogatást igénybe vevők számával kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta, a statisztikákon is látszódik, hogy 2024 első hat hónapjában visszatért a családalapításra vállalkozó fiatalok biztonságérzete.

Az igénybevevők növekvő száma visszaigazolás számunkra, hogy sikerült egy fiataloknak vonzó konstrukciót bevezetni. A családtámogatási rendszert 2010 óta minden évben tudtuk bővíteni, ennek eredményeként pedig 2010-hez képest emelkedett a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is

 – tette hozzá a szakpolitikus. Beneda Attila szerint az utóbbi években a háború okozta gazdasági helyzet ellenére a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családtámogatási rendszer tovább segíthesse a fiatalokat, illetve a házaspárokat a családalapítás érdekében.

Borítókép: Beneda Attila helyettes államtitkár (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.