A baloldal híreszteléseivel ellentétben a tanár-diák arány tekintetében jobban állunk, mint a legtöbb EU-s ország

Tavaly több hallgató kezdte meg pedagógiai tanulmányait, mint a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok ideje alatt bármikor.

2024. 08. 02. 13:24
Zalaegerszeg, 2024. május 6.
Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a zalaegerszegi Báthory István Technikumban 2024. május 6-án.
MTI/Katona Tibor
Fotó: MTI/Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nyári szünetben „meglepődnek”, hogy a pedagógusok többsége nem a tanítási időben, hanem a nyári szünetben vált munkahelyet. Ez teljesen érthetően így volt az előző években is, és így lesz a következőkben is – válaszolta Rétvári Bence Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjének. Vadai Ágnes azzal a kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy „a tanévzárást követő mintegy 3600 álláshirdetés után is azt mondják, hogy nincsen tanárhiány az oktatásban?”

A pedagógusok körében évtizedes gyakorlat az, hogy a felmondásukat vagy a jelentkezésüket a nyári szünetben intézik, így a betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan változik, a pedagógusok létszáma jellemzően szeptemberben állandósul, akkor hagyják jóvá a végleges tantárgyfelosztást is a fenntartók, ezért addig a létszámhelyzetre vonatkozó érdemi következtetések nem lehet levonni – jelezte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Amikor Önök kormányoztak (MSZP–SZDSZ-kormány), akkor iskolákat zártak be, tandíjat vezettek be a pedagógusképzésre, a tanároktól elvettek 1 teljes havi bért és elbocsátottak 15 ezer tanárt. Önök voltak az egyetlen kormány, akik csökkentették a pedagógusok bérét!

– emlékeztetett Rétvári Bence. Hozzátette: ezzel szemben a polgári kormány kiemelt figyelmet fordít a pedagógusokra, és soha nem látott béremelés indult: 

idén 32,2 százalékkal nőtt a tanárok bére, jövőre pedig 21 százalékos emelés várható, így négy év alatt közel megduplázódik a tanárok bére.

A tankerületi iskolákban – ellentétben a baloldal által terjesztettekkel – az év eleje és a tanév vége között nem csökkent a tanárok száma, hanem nőtt – jelentette ki az államtitkár.

A felsőoktatási felvételin töretlenül nő a pedagógusképzésre felvettek száma: 2003-ban 5 007, 2013-ban 9 070, 2023-ban pedig már közel 13 ezer fő nyert felvételt. Idén a pedagógusképzési terület volt a második legnépszerűbb a jelentkezők körében.

– hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. Hozzátette: már tavaly több hallgató kezdte meg pedagógiai tanulmányait, mint a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok ideje alatt bármikor, ezek alapján egyértelmű, hogy a tanári hivatás – a baloldal álhírkeltésével szemben – népszerűbb a fiatalok körében, mint a baloldal kormányzása idején.

Az Eurostat kimutatása szerint a tanár-diák arány tekintetében Magyarországé a 8. legkedvezőbb adat az Európai Unióban.

Míg Magyarországon egy tanárra átlagosan 10,6 diák jut, addig az EU-ban 12,1. Nálunk tehát több tanár van, ezért több figyelem is jut egy-egy diákra, mint a legtöbb EU-s országban – ismertette.

A tanév végén tehát több pedagógus dolgozott, mint az év kezdetén, arányaiban több tanár tanít, mint az EU-s országok többségében, a felvételin pedig többen nyertek felvételt pedagógus szakra, mint az Önök kormányzása alatt bármikor ebben az évszázadban.

– összegezte Rétvári Bence a Vadai Ágnesnek adott válaszát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.