A dolgozókat és a betegeket is érintő fejlesztések lesznek az egészségügyben

Takács Péter államtitkár hangsúlyozta: a kormány az egészségügyi szakdolgozókat a pályán akarja tartani.

Forrás: MTI2024. 08. 24. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egyik legfontosabb célja az, hogy pályán tartsa a munkaképes egészségügyi szakdolgozókat – hangsúlyozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a tihanyi Tranzit fesztiválon a Milyen az egészséges egészségügy? című beszélgetésen. Az államtitkár elmondta, hogy 2010-hez képest két és félszer több forrással gazdálkodik az egészségügy, az orvosok és az ápolók bérét pedig megnégyszerezték.

 

Modernizált ellátás, iskolai egészségnevelés, új szűrési rendszer

Úgy fogalmazott, hogy az egészségügy nem egy könnyű meló, mindenhol kihívásokkal küszködik a humán erőforrás szempontjából, de ha egyszer megérzi az ember, hogy ennek a hivatásnak a szépséget a másokon segíteni tudás adja, akkor sokkal magasabb lesz a boldogsági szintje. A magyar egészségügynek nagy a versenyelőnye a többi országgal szemben, mivel harminc éve digitalizált formában rögzítik az adatokat, információkat. 

Olyan új technológiák behozatalán és azok rendszerbe állításán dolgoznak most, amelyek a beteg biztonságérzetét és komfortfokozatát növelik, valamint olyan ápolástechnikai eszközök beszerzésén, amelyek óvják az egészségügyben dolgozókat 

– ismertette.

Az államtitkár kiemelte: szeptembertől lesz iskolai egészségnevelés, amellyel az a legfontosabb célkitűzés, hogy a prevenciószemléletet helyezzék előtérbe. Hozzátette, az egészségügyi szűrésekre is egy új rendszert fognak kidolgozni.

(Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

Teljesítményorientált bérek, komplex stratégia

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egészségügyben dolgozók teljesítményorientált elismerésére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ez nemcsak bérben mutatható ki, hanem ehhez egy komplexebb stratégia is kell. 

Az egyetem rektora szólt az egészséges életmódról és a prevencióról is. Úgy fogalmazott, hogy ez nem orvostudományi kérdés, hanem inkább oktatási. Az edukációtól függ, hogy ki milyen egészséges életet él. Ebben szerepe van a közoktatásnak, a felsőoktatásnak és az orvosi egyetemeknek – tette hozzá. A Covidról szóló kérdésre azt válaszolta: a járvány körbevesz minket, de már nem fog olyan súlyos kórképet okozni, mint akkor, amikor teljesen védtelenek voltunk a vírussal szemben.

Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (b) és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Minden nap egy alma. – Milyen az egészséges egészségügy? című pódiumbeszélgetésen a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.