Bírságolt a Médiatanács

Az NMHH számos médiaszolgáltatót megbüntetett.

Forrás: MTI2024. 08. 29. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent megsértette a korhatárra vonatkozó előírásokat a Rádió 1 a május 13-án sugárzott Balázsék című műsorszám közzétételével — állapította meg az NMHH Médiatanácsa az MTI tudósítása szerint. 

A testület ezért a médiaszolgáltatóra 7,15 millió forint, annak ügyvezetőjére pedig a jogsértés ismételtségére tekintettel 175 ezer forint bírságot szabott ki 

— tették hozzá.

A testület közölte, a műsorszám a szexuális utalásokra, valamint az obszcén és trágár nyelvhasználatra tekintettel a IV. korhatári kategóriába tartozónak minősül, és kizárólag a késő esti műsorsávban, 21 óra után lett volna sugározható. A Rádió 1 hálózatos médiaszolgáltatás, ezért a jogsértéskor hatályban lévő hatósági szerződés alapján 30 hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatás közvetítette a jogsértő műsorszámot.

Úgy folytatták, hogy a testület elítélte a Bayer show egyik adását is, amelyet a Hír TV március 31-én 21 óra 10 perces kezdettel adott közre, majd április 1-jén három alkalommal megismételt. A probléma ez esetben az volt, hogy a műsorvezető az Európába érkező bevándorlók teljes közösségét kivétel nélkül, túlzó általánosítással az európai társadalomba beilleszkedni képtelen, arra veszélyt jelentő, erőszakos bűncselekmények elkövetésére hajlamos csoportként nevezte meg.

A Médiatanács megállapította, hogy az adás közzétételével a médiaszolgáltatók átlépték a véleményszabadság határát.

Mivel a médiaszolgáltatók a műsorszám közzétételével négy-négy esetben megsértették a törvényi rendelkezéseket, a Médiatanács a Hír TV Zrt.-re 400 ezer forint bírságot, a Karc FM Média Kft.-re pedig – mivel nem először követte el e jogsértést – 600 ezer forint bírságot rótt ki, emellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a médiumokat.

 

Politikai reklámok miatt is repült a csekk

Az NMHH politikai reklámok közzétételének jogszerűségét is vizsgálta állampolgári bejelentések alapján: a Médiatanács megállapította, hogy a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó, politikai reklámnak minősülő tartalmat az M1 az április 27-én és 28-án 19 óra 30 perckor sugárzott Híradó című műsorszámokba szerkesztetten, azaz a politikai reklám megkülönböztetésére szolgáló optikai és akusztikus figyelemfelhívás nélkül tette közzé, ami megtévesztő lehetett a közönség számára.

Emiatt a Médiatanács figyelmeztetés jogkövetkezményt alkalmazott a médiaszolgáltatóval, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben, és kötelezte a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, illetve a jogszerű magatartás tanúsítására is. Hangsúlyozták, hogy politikai reklámot csak választási kampányidőszakban lehet közzétenni.

Emiatt a testület figyelmeztetés jogkövetkezményt alkalmazott a TV2 Zrt. médiaszolgáltatóval szemben is, és szintén kötelezte a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, illetve a jogszerű magatartás tanúsítására.

A Médiatanács közigazgatási hatósági eljárás indításáról is döntött a Hír TV Zrt.-vel szemben a Hír TV június 14. és 20. között sugárzott műsorával összefüggésben, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettség vélelmezett megsértése miatt, ugyanis a vizsgált időszakban a Hír TV által közreadott tematikus tartalom napi aránya vélelmezhetően nem érte el az elvárt napi nyolcvanszázalékos arányt. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.