Brüsszel migránsgettókat akar Magyarországra kényszeríteni

A magyarok elutasítják, hogy tömegesen telepítsenek be ide illegális bevándorlókat – jelentette ki Rétvári Bence.

Forrás: MTI2024. 08. 25. 8:28
Budapest, 2024. április 26.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója (j) az illegális migránsok által a déli határon megrongált szolgálati jármûveket bemutató sajtótájékoztatón a XI. Országos Rendõr- és Tûzoltónap helyszínén, a Városligetben 2024. április 26-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió szinte korlátlan mennyiségben írná elő számára: nyissa ki a kapukat az illegális migránsoknak, indítson eljárásokat, és ezáltal engedje be őket az unió területére – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában. Rétvári Bence beszámolt róla, hogy egy, a nyáron elfogadott végrehajtási terv szerint Magyarországnak kellene elbírálnia az illegális migránsok által benyújtott összes kérelem több mint negyedét. Ez aránytalanul nagy, ettől

kialakulnának azok a migránsgettók, amiket el akarnak kerülni.

Kiemelte: ki kell építeni a kapacitást a kérelmek elbírálásához, ezt 2028-ra a négyszeresére kell növelni, és azután is biztosítani szükséges a hozzáférést a kérelmek benyújtáshoz.

– Mi 2015 óta ugyanazt a politikát képviseljük: betartjuk a magyar és az európai uniós jogszabályokat, amelyek egyértelművé teszik: a határokat meg kell védeni, illegálisan a zöldhatáron okmányok nélkül nem lehet átjönni – hangoztatta. Rétvári Bence kiemelte: ehhez képest azt látják, a határvédelem kétmilliárd eurós, azaz nyolcszázmilliárd forintnyi költséget nem fedezik, és az Európai Bíróság hihetetlenül aránytalan és igazságtalan büntetése értelmében Magyarországnak 78 milliárd forint, és utána még napi egymillió euró bírságot kellene fizetnie. – Ez egyértelműen nem jogi következmény, hanem politikai nyomásgyakorlás, zsarolás, azért, hogy Magyarország engedje be a migránsokat, és engedjen a békepárti álláspontjából – közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: Magyarország nem hagyja magát, nemzetközi jogban jártas szakemberek bevonásával keresi a megoldást igényei érvényesítésére, ennek feltételeit vizsgálják.

A magyarok, meg általában az unió keleti országai teljes mértékben elutasítják, hogy ide tömegesen betelepítsenek illegális migránsokat, ha Brüsszel tényleg tömegesen akar bevándorlókat, akkor annak is megnézik a lehetőségét, miként lehet megoldani, hogy felszállnak valahol a magyar határ közelében, és leszállnak Brüsszelben

– mondta. Rétvári Bence emlékeztetett: a schengeni szabályozásnak az volt a lényege, hogy belül átjárható legyen Európa, e vívmány azonban a migráció következményeként „erősen megrepedt”, nagyon sok helyen belső határőrzést vezettek be, mert a külső határokat nem védi meg az unió. Az angliai merényletnél látható volt, hogy nem csak az ide érkező migránsok, hanem azoknak a gyerekei sem integrálódnak Európában, ők is el tudnak követni ugyanolyan bűncselekményeket, tehát nincs kulturális identitás alapon levő integráció Európában – mutatott rá.

Az államtitkár szerint az illegális migráció a közbiztonság mellett az unió versenyképességére is kedvezőtlen hatással van, mert a belső határellenőrzések miatt egyre kevésbé mondható el, hogy átjárhatók a belső határok. – Ez már nemcsak kényelmetlenség a turistáknak, hanem gazdasági hátrány azoknak, akik kereskednek, árut szállítanak az unión belül – jelentette ki.

Rétvári Bence szörnyűnek nevezte, hogy egy liberális, migrációpárti politikai nyomás miatt akár a bizottságban, akár a bíróságon, akár az unió más szerveiben az összes korábbi garanciát, biztonsági rendszert, a schengeni szabályokat, a dublini menekültügyi eljárást és minden más korábbi uniós jogszabályt pont a fordítottjaként értelmeznek, pedig ezeket a szabályokat azért hoztak létre, hogy megvédjék az uniót. – Az elmúlt tíz évben kiderült, nem működik az a logika, hogy beengedik azokat, akiknek nincs jogcímük a tartózkodásra, majd kitoloncolják őket – mondta az államtitkár. Közölte:

az unió tíz kiutasítási döntésből kilencet nem tud végrehajtani, ha sikeres, akkor csak nyolcat, és nincs garancia, hogy a kitoloncoltak nem térnek vissza.

Rétvári Bence szólt a Nemzeti Kártya program orosz és fehérorosz állampolgárokra történő kiterjesztéséről is. Hangoztatta, hogy a beutazási szabályok nem változtak, a munkavállalási céllal Oroszországból vagy Belaruszból Magyarországra érkezők ugyanolyan közbiztonsági, nemzetbiztonsági átvizsgáláson esnek át, mint mindenki más. Annyi változás történt, hogy aki megkapja a vízumot, és bejöhet Magyarország területére, nem kell még külön munkavállalási engedélyt kérnie – fűzte hozzá.

Borítókép: Rétvári Bence államtitkár az illegális migránsok által megrongált szolgálati járművel (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.