Ötven százalékkal nőtt a késes támadások száma

Megdöbbentő mértékben emelkedett a késes bűncselekmények száma egy német tartományban. Az elkövetők csaknem fele nem rendelkezett német útlevéllel.

2024. 08. 25. 6:14
Rendőrök helyszínelnek Solingben városában, ahol egy arab kinézetű, szökésben lévő férfi több embert megkéselt egy fesztiválon
Rendőrök helyszínelnek Solingben városában, ahol egy arab kinézetű, szökésben lévő férfi több embert megkéselt egy fesztiválon Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban csaknem ötven százalékkal nőtt a késes bűncselekmények száma. A fiatal férfiak mind a feltételezett elkövetők, mind az áldozatok között felülreprezentáltak – számolt be róla a Kath.net katolikus hírportál, amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet.

A rendőrségi bűnügyi statisztikák szerint 2022-ben 4191 olyan bűncselekmény történt, amelyben kést használtak. 2023-ban ez a szám már 6221 volt.

Minden harmadik gyanúsított 21 év alatti, és csaknem 87 százalékuk férfi, és a gyanúsítottak csaknem fele, 47,4 százaléka nem rendelkezett német útlevéllel.

A V4NA nemzetközi hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy az áldozatok között is felülreprezentáltak a fiatal férfiak. A 8036 nyilvántartott áldozat egyharmada 21 év alatti, és több mint háromnegyede (76,5 százalék) férfi. 38,3 százalékuk nem rendelkezett német útlevéllel.

2023-ban Észak-Rajna-Vesztfáliában 198 ember halt meg késeléses támadásokban. Százötvenhat támadást emberölési kísérletnek, 2450-et pedig testi sértésnek minősítettek.

A bűnügyi statisztikák egyébként ezeket a bűncselekményeket „késsel elkövetett áldozati bűncselekmények” néven foglalják össze, de olyan bűncselekmény-kategóriákat foglal össze, mint gyilkosság, emberölés, testi sértés, fenyegetés és ellenállás – mindent, amely során kés is előkerült.

De egész Németországban gombamód megszaporodott a késes támadások száma, amelynek több mint kétharmadát migránsok követik el. Legutóbb Solingen városában történt brutális terrortámadás, legalább három ember meghalt, nyolcan pedig súlyosan megsebesültek. Az észak-rajna-vesztfáliai város főterén rendezett fesztiválon egy férfi késsel látszólag válogatás nélkül az ünneplőkre támadt.

Szemtanúk vallomása alapján az elkövető „arab külsejű volt”. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nemrég megkéselték Michael Stürzenberger német konzervatív politikust és iszlámellenes aktivistát Mannheimben, Baden-Württemberg tartományban egy nyilvános szereplés közben. A támadó több embert is megsebesített, miközben Allahot dicsőítette – nyakon szúrt egy rendőrt is, aki később belehalt a sérüléseibe. 

Borítókép: Rendőrök helyszínelnek Solingben városában, ahol egy arab kinézetű, szökésben lévő férfi több embert megkéselt egy fesztiválon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.