Egy magyar étel meghódítja az Egyesült Államokat: vajon melyik?

Pofonegyszerű elkészíteni, imádja is itthon mindenki a mákos tésztát, ám nemrég egy neves amerikai újság is írt róla, és ezzel elindult világhódító útjára ez a szerény magyar fogás!

2024. 08. 09. 13:57
Nagy magyar kedvenc: mákos tészta Fotó: mindmegette.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami nekünk magyaroknak alapvető, az más országban különlegesség. Habár itthon nem számít sem előkelő, sem pedig különleges ételnek a mákos tészta, máshol alaposan rácsodálkoznak nemcsak az egyszerűségére, hanem a főtt tészta és a mák párosítására is. A napokban a New York Times a közösségi médiában tett közzé egy bejegyzést, melynek középpontjában ez a szerény magyar étel, a mákos tészta áll.
 

A mák kevéssé elterjedt alapanyag az Egyesült Államokban, nem úgy, mint Magyarországon, és hasonló a helyzet a rögös túróval is, ami szinte ismeretlen élelmiszernek számít a tengerentúlon. 

Nem csoda, hogy az amerikaiak néha rácsodálkoznak a nálunk hétköznapinak tetsző ételekre, alapanyagokra. Így történt most a mákos tészta esetében is. A New York Times úgy hirdeti a mákos tésztát, mint egy népszerű magyar ételt, amihez csak négy összetevőre van szükség – vette észre a Life.

A lap idézi az amerikai újság bejegyzését, melyben részletezik, hogy a mákos tészta egy XVI. századbeli étel, amit a paraszti lakosság igen kedvelt, ugyanis szerény, megfizethető étel volt. A népszerűsége gyorsan nőtt, mígnem egész Magyarországon, sőt Kelet- és Közép-Európa egyes részein is elterjedt.
 

Ha elkészítené, íme a mákos tészta egyszerű receptje!

Gyerekkorunk egyik kedvenc étele, a mákos tészta. Már az első falat visszarepít bennünket gyermekkorunkba, amikor a menzán vagy a nagyinál került elénk ez a klasszikus finomság. Az elkészítése egyszerű, és tényleg csak pár hozzávalóra van szükség. Íme a recept.

Hozzávalók:

  • 25 dkg szélesmetélt
  • 3,5 dkg vaj
  • 6 evőkanál darált mák
  • 4 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. Első lépésben a tésztát egy enyhén sós vízben kifőzzük a csomagoláson olvasható instrukciók szerint.
  2. Ha a tészta elkészült, leszűrjük, aztán még melegen jó alaposan átforgatjuk a vajjal.
  3. A mákot a porcukorral összekeverjük, aztán összeforgatjuk a vajas tésztával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.