Hatalmas érdeklődés övezte a negyedik MCC Fesztet

A fesztiválon az esti zenés programokon túl számos szaktekintély, közéleti személyiség és akadémikus osztotta meg gondolatait.

2024. 08. 04. 5:00
MCC Feszt
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas siker volt az immár negyedik alkalommal Esztergomban megrendezett MCC Feszt. 300 előadó, 100-nál is több szakmai program, több mint 40 zenei esemény és 150 kiállító az Edu sétányon. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos zenei fesztiválján csaknem 49 ezer látogató fordult meg, amely abszolút rekordnak számít a fesztivál történetében.

Az MCC rendezvénye Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi intellektuális seregszemléjévé és nívós könnyűzenei programjává nőtte ki magát. A fesztiválon számos hazai és külföldi szaktekintély, közéleti személyiség, akadémikus osztotta meg gondolatait: 

Több mint harminc országból 120 külföldi előadó fogadta el a szervezők meghívását.

Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár, Ján Figel korábbi szlovák miniszter, európai uniós biztos, valamint Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a legutóbbi európai parlamenti választásokat elemezték.

Az MCC Feszten miniszterek ismertették a kormány stratégiáját. Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter a soros elnökség prioritásai közül az európai versenyképesség helyreállításnak szükségességére hívta fel a figyelmet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint vissza kell állítani a katonák társadalmi elismertségét, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika kihívásairól beszélt.

Chris Rufo, a harvardi plágiumbotrány kirobbantója, a Manhattan Institute vezető munkatársa hazánk bevándorláspolitikáját méltatta. Peter Frankopan, brit történész az elkövetkező tíz év geopolitikai jelentőségéről szólt, míg Schwab Richárd gasztroenterológus hazánk táplálkozási szokásainak hatásairól beszélt.

Ezeken túl izgalmas viták zajlottak a Magyarországra érkező külföldi tőkebefektetésről, a konzervatív oktatásról, az olimpiai játékok megrendezésének témaköréről és az újságírás helyzetéről is.

Az úgynevezett Edu sétányon, ahol interaktív és családi programokkal várták az érdeklődőket, mindhárom nap hömpölygő tömeg volt kíváncsi az MCC képzési programjaira, intézeteire, partnereire, illetve az együttműködő diákszervezetekre. Több mint 150 kiállító volt jelen a Kis-Duna mentén és a Lőrinc utcában. Idén az olimpiai játokokkal párhuzamosan az MCC-s diákok sportnapot és nívós sportról szóló beszélgetéseket szerveztek.

Az esti és hajnali órákban pedig a magyar könnyűzenei élet ismert alakjai szórakoztattak. Fellépett Ákos, Majka, az Ivan & The Parazol, a Tankcsapda és még sokan mások. Óriási siker volt a folksátor, ahol előadásokon, táncházakon, népzenei bulikon vettek részt felnőttek és diákok egyaránt.

Borítókép: Az eseményen készült kép (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.